Europenii au luat cu asalt farmaciile după amenințările rușilor cu atacul nuclear. Ce medicament este la mare căutare acum: „Deja nu mai avem în stoc!”

De Unica.ro, pe Ultimul update Vineri, 04 martie 2022, 11:02

Războiul din Ucraina și declarațiile oficialilor de la Moscova cu privire la un posibil atac nuclear au declanșat un val de anxietate și isterie în Europa Centrală, oamenii luând cu asalt farmaciile pentru a cumpăra iod, substanță depre care ei cred că îi poate apăra de radiații.

În ultimele şase zile, farmaciile bulgare au vândut atât de mult (n.r. – iod) cât se vinde pe parcursul unui an. Unele farmacii au rămas deja fără stoc. Am comandat noi cantităţi, dar mă tem că nu vor rezista prea mult timp. A fost un pic de nebunie –  a spus Nikolay Kostov, preşedintele Uniunii Farmaciilor, potrivit Reuters.

Autoritățile au avertizat că iodul nu este necesar în cazul de față și că ar fi inutil în situația unui război nuclear.

Întrebaţi foarte mult despre tabletele de iod… ca protecţie împotriva radiaţiilor atunci când (Doamne fereşte!) sunt folosite arme nucleare, acestea sunt practic inutile – a transmis pe Twitter, Dana Drabova, șefa biroului de stat ceh pentru securitatea națională.

Citeşte şi: Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov: „Ucraina folosește civilii pe post de scuturi umane”

Citeşte şi: Reacția unui militar rus când este hrănit de civilii ucraineni

Citeşte şi: Oficial rus: „Am protestat la autoritățile române!” De ce îi cere Rusia explicații Ministrului de Externe al României

Citeşte şi: Hackerii Anonymous i-au declarat „război cibernetic” lui Putin. A fost înființată „Armata IT a Ucrainei”

Administrat sub formă de pastile sau sirop, iodul este considerat benefic împotriva anumitor afecțiuni, precum cancerul tiroidoan, în cazul unei expuneri radioactive. Autoritățile japoneze au recomandat, în 2011, după dezastrul de la Fukushima, ca persoanele din jurul centralei avariate să ia iod.

După invazia rușilor în Ucraina și ocuparea zonei iunde se află centrala nucleară de la Cernobîl, nivelul de radiații a crescut, dar nu este încă un pericol pentru populație, în pofida acțiunilor militare rusești. După tragedia de la Cernobîl, din 1986, oamenii își amintesc că li s-a administrat iod pentru a fi feriți de radiații.

În Polonia, s-a dublat numărul farmaciilor care vând iod de la izbucnirea războiului din Ucraina.

În ultimele şase zile, farmaciile bulgare au vândut atât de mult (n.r. – iod) cât se vinde pe parcursul unui an. Unele farmacii au rămas deja fără stoc. Am comandat noi cantităţi, dar mă tem că nu vor rezista prea mult timp. A fost un pic de nebunie –  a spus Nikolay Kostov, preşedintele Uniunii Farmaciilor.

Medicii atrag însă atenția asupra pericolelor administrării medicamentelor fără prescripție ori recomandare medicală prealabilă. „Este foarte, foarte… Nu contraindicat, este absolut interzis să luăm profilactic orice formă de iod în dozele care trebuie să blocheze tiroida.  Fenomenul la care ne este supus organismul dacă luăm iod cu gândul că o facem preventiv: dereglări grave ale glandei tiroide”, spune dr. Corina Neamţu, medic primar endocrinolog şi doctor în ştiinţe medicale, conform news.ro

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!