Simptomele cancerului. Cum îți dai seama dacă suferi de această boală

De Oana Savin, pe
Cancerul este una dintre cele mai crunte și nemiloase boli cu care oamenii se confruntă. Atunci când suferi de cancer, organismul te avertizează printr-o întreagă listă de semne.

Dacă oamenii ar fi mai atenți la simptome, șansele de reușită ale tratamentului ar fi mult mai mari.

Care sunt simptomele cancerului

Pierdere inexplicabilă în greutate

Majoritatea persoanelor care suferă de cancer ajung să piardă mult în greutate. O pierdere în greutate mai mare de 5 kilograme din motive inexplicabile poate fi semn de cancer. Cel mai adesea se întâmplă în cazul cancerului de pancreas, de stomac sau de plămâni.

Febră

Febra este des întâlnită în cazul pacienților diagnosticați cu această afecțiune, însă după ce boala s-a răspândit în organism. Aproape toate persoanele care suferă de cancer experimentează acest simptom, mai ales dacă boala sau tratamentul au afectat sistemul imunitar. Sunt mai puţine cazurile în care febra este un semn precoce care anunţă cancerul, aşa cum se întâmplă în cazul cancerelor de sânge – leucemii şi limfoame.

Oboseală

Oboseala extremă care nu trece indiferent cât de mult te-ai odihni poate fi un simptom important al cancerului care se dezvoltă. Totuși, oboseala poate fi prezentă și în cazuri precoce ale leucemiilor, în unele cancere de colon, cancere ce produc pierderi de sânge care nu sunt evidente.

Durere

Cancerele osoase sau testiculare sunt însoțite încă din stadiile incipiente de durere. O durere de cap care nu trece indiferent de tratamentul administrat poate fi semnul unei tumori la creier. Durerea de spate poate fi semn al cancerului de colon, rect sau de ovar. Cel mai adesea, durerea apare atunci când cancerul deja s-a răspândit în organism.

Semne sigure de cancer

Modificări intervenite în funcționarea sistemului digestiv, precum constipație sau diaree pe termen lung, durere la urinare, sânge prezent în urină sau necesitatea de a merge des la toaletă.

Răni ce nu se vindecă – Cancerul de piele poate avea aspectul unor răni care nu se vindecă. O rană în gură poate fi semnul unui cancer oral, în timp ce rănile la nivelul vaginului sau al penisului pot fi semne ale unor cancere incipiente.

Sângerări și secreții neobișnuite – Sângerările neobișnuite pot fi semne atât în cancerul în fază incipientă, cât și cel în fază avansată. Tusea cu sânge anunţă un cancer de plămâni, în timp ce sângele în scaun un cancer de colon sau de rect. Cancerul cervical şi de endometru produc sângerări anormale la nivelul vaginului, în timp ce prezenţa sângelui în urină este legată de cancerul de rinichi şi de vezică. O sângerare la nivelul areolei mamare poate indica prezenţa cancerului mamar.

Noduli – Multe cancere pot fi resimțite prin piele – cele de sân, de testicule. Orice nodul perceput la palpare trebuie să te trimită degrabă la un consult de specialitate.

Tuse – Tusea care nu mai trece sau vocea răgușită sunt alte semne ce pot anunța un cancer la plămâni sau localizat la nivelul laringelui sau al glandei tiroide.

Sursă foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!