Sănătate: Ce este bine să faci în timpul sarcinii

De Libertatea pentru femei pe

În trecut, românii își doreau mulți copii și considerau pruncul nenăscut ca fiind deja un membru al familiei. De aceea, se străduiau să respecte o sumă de tradiții, ca să se asigure că totul va fi în regulă.
Unele obiceiuri sunt doar superstiții, dar altele par că vin dintr-o cunoaștere foarte avansată a medicinei. Pe de altă parte, „conceperea copilului în societatea tradițională era privită ca un dar de la Dumnezeu”, ne-a spus dr. Sabina Ispas, folclorist, director al Istitutului de
Etnografie și Folclor.

► Tradiții bisericești

Conform tradiției bisericești, pe lângă faptul că este de dorit ca pruncul să se nască într-o familie cununată la biserică, părinții urmează să aibă mare grijă și de alte lucruri, cum ar fi ziua conceperii. „Dacă un copil era conceput într-o zi sfântă sau în zi de post, când partenerii n-ar trebui să aibă relații, se spunea că pruncul acela riscă să poarte niște mărci care să-l tareze pe toată viața”, ne-a spus Sabina Ispas.
„Întotdeauna, copilul aflat în pântece era socotit membru al familiei”, a mai specificat ea. Ca urmare, mama, ceilalți din casă, dar și cei din vecinătate urmau să facă tot ce pot mai bine ca pruncul să fie sănătos și să se nască sub cele mai bune auspicii. Femeia însărcinată mergea cât mai des la biserică, se spovedea și se împărtășea săptămânal. Chiar dacă înainte de a rămâne însărcinată aceasta fusese oprită pentru vreun păcat anume de la împărtășanie, în timpul sarcinii ea putea lua Trupul și Sângele
Domnului (cu condiția să aibă credință).

► De la babe, și nu numai

Tradiția mai impunea viitoarei mame „să respecte reguli de igienă, dar și morale. De pildă, trebuia să aibă grijă să nu ridice ceva greu, altfel i se socotea că a vrut să lepede copilul și că a făcut acest lucru intenționat”, a explicat Sabina Ispas. În popor, se mai spune că femeia însărcinată nu trebuie să fure, că altfel copilul se va naște însemnat cu obiectul pe care l-a furat mama. Se mai spunea și să nu se uite la oameni urâți, că așa va fi și copilul. Sabina Ispas mai observă că „obiceiul de a nu se uita la tot ceea ce nu este armonios și tot ce este anormal era mai ușor de respectat în societatea tradițională, când oamenii știau la ce să se aștepte în spațiul satului lor, așa că gravida putea ocoli cu ușurință astfel de prilejuri”. În ziua de azi, este mai greu, dar, „se recomandă o anumită grijă a femeii însărcinate, de exemplu, să fie mai selectivă cu ceea ce privește la televizor. Și asupra omului care nu are o situație biologică specială cum are gravida, anumite imagini pot să-i schimbe sau să-i trezească angoase, temeri, disconfort”.

► Poftele, problemă reală

S-a remarcat că poftele gravidei au legătură, de obicei, cu anumite carențe din organismul ei și cu nevoi ale copilului. Așa că, tradiția care spune că o femeie însărcinată poftește să mănânce este cât se poate de reală. Mai mult, în trecut, la noi în țară exista obiceiul ca atunci când femeia poftea trebuia doar să ceară și nimeni nu o putea refuza. Până în secolul al XIX-lea, în țara noastră erau legi dure care îi condamnau pe cei care nu voiau să dea unei gravide ceea ce poftea, dacă aceștia aveau mâncarea dorită de ea, pentru că se considera că ar pune în pericol atât mama, cât și pruncul. Tot din acest motiv, mai exista obiceiul ca femeia însărcinată să nu iasă în lume în locuri în care se mânca, tocmai ca să nu poftească. Dacă însă făcea asta, cei care mâncau nu puteau începe ospățul până nu o pofteau și pe gravidă să guste din tot ce aveau la masă. De aici, poate, și obligația femeii de a le spune tuturor starea binecuvântată în care este,
pentru ca aceștia să nu greșească, fără să vrea.

► VEI AVEA BĂIAT SAU FATĂ?

Se spunea că dacă femeia însărcinată umblă mai greu va naște băiat, dacă umblă mai ușor va naște fată. Mai existau diverse forme de divinație, ca aceea de a presăra sare sau zahăr pe capul gravidei.
Pe lângă faptul că gravida se poate amuza sau nu de astfel de practici, există acum metode mult mai ușoare de a afla acest lucru. Și, oricum, nu ar fi bine să-i dăm o prea mare importanță. Dacă există o ușoară respingere a copilului, dacă nu este băiat sau fată, cum ne-am fi dorit, acesta simte și efectele se pot vedea, în timp.

► UN PUNCT DE VEDERE DUHOVNICESC

„Educaţia copilului începe încă din perioada sarcinii. Dacă mama care-l poartă în pântec se supără şi se mâhneşte, atunci şi fătul se tulbură în ea. Iar dacă mama se roagă şi trăieşte duhovniceşte, copilaşul din pântecul ei se sfinţeşte. De aceea, femeia, atunci când e însărcinată, trebuie să rostească rugăciunea lui Iisus, să citească puţin din Evanghelie, să psalmodieze, să nu-şi pricinuiască nelinişti, dar şi ceilalţi să caute să nu o mâhnească. Făcând astfel, copilul ce se va naşte va fi sfinţit, iar părinţii nu vor avea probleme cu el nici când este mic, nici când va creşte mare.” (părintele Paisie Aghioritul – Viaţa de familie)

Ce au furat CRBL și Oase la Asia Express. VIDEO exclusiv

Ce au furat CRBL și Oase la Asia Express. VIDEO exclusiv