NU pot să respir! Să fie cancer pulmonar?

De Ileana Voicu Ghinea, pe

Atunci când ne gândim la cea mai gravă boală pulmonară, primul lucru care ne vine în minte este cancerul pulmonar.
Nu de fiecare dată este confirmat acest diagnostic, la fel de bine te poţi confrunta cu BPOC, boală pulmonară obstructivă cronică. Acest BPOC se instalează în momentul în care se combină două suferinţe: emfizem şi bronşită cronică obstructivă. În ambele cazuri, principalele cauze sunt fumatul sau expunerea la diverse substanţe care irită plămânii, cum ar fi, de exemplu, azbestul.

Când plămânii nu funcţionează la capacitate maximă, încep să apară simptomele, însă uneori pot fi atât de discrete încât cu greu îţi poţi da seama că este atât de grav. Şi, pentru că este o boală cu o evoluţie extrem de rapidă, este necesar să se acţioneze imediat.

În continuare îţi prezint 5 dintre cele mai frecvente simptome care trebuie să te trimită obligatoriu la medic

1. Dificultăţi de respiraţie

Byron Thomashow, medic și profesor la Columbia University medical Center şi preşedinte al consiliului de administraţie al Fundaţiei BPOC spune că mulţi dintre cei care suferă de BPOC spun în primă fază că au probleme de respiraţie. Specialiştii te îndeamnă să faci un test de respiraţie atunci când urci scări sau când faci exerciţii fizice. Dacă nu poţi să tragi adânc aer în piept, fugi repede la medic, poate fi o problemă.

2. Pusee de tuse

Toată lumea tuşeşte din când în când, dar atunci când acest simptom persistă mult timp, este obligatoriu să iei legătura cu medicul tău. BPOC inflamează bronhiile şi alveolele pulmonare, iar acest lucru duce la îngroşarea pereţilor căilor respiratorii sau chiar încărcarea lor din cauza mucusului produs în exces.
Dacă ai tuse productivă vei vedea că mucusul poate fi alben, verde sau chiar cu sânge, spun specialiştii.

3. Dureri de cap dimineaţa

Durerile de cap dimineaţa sunt, iarăşi, un simptom explicabil, pentru că nu te oxigenezi suficient de bine în timpul nopţii din cauza problemelor respiratorii. „Acumularea de dioxid de carbon duce la dilatarea vaselor de sânge care provoacă, aşa cum ştim cu toţii, dureri de cap îngrozitoare”, explică medicul Norman Edelman, directorul medical al Asociaţiei Americane de Pneumologie.

4. Tulburări de somn

Faptul că nu poţi să adormi din cauza lipsei de oxigen este un simptom clar de BPOC. Ai fi capabilă să dormi pe un scaun, poziţia îţi este foarte comodă, dacă te întinzi te trezeşti cu senzaţie de rău sau chiar ameţită. Dacă te trezeşti regulat în timpul nopţii din cauza faptului că nu poţi să respiri sau din cauza tusei, sau dacă te trezeşti dimineaţa cu slăbiciune şi eventual cu o durere de cap, mergi urgent la medic.

5. Aspect vânăt la nivelul buzelor sau al unghiilor

Dacă sângele nu circulă suficient în tot corpul, buzele şi unghiile pot căpăta o nunaţă albăstruie sau gri. Uneori culoarea, evidentă în special la nivelul unghiilor, se numeşte cianoză, şi indică faptul că sângele care irigă ţesuturile este neoxigenat. Acesta este un alt semn important care trebuie luat în seamă şi prezentat medicului specialist.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!