De ce nu poţi renunţa la ursuleţul de pluş

De Erika Chivu pe

Nu poţi să dormi fără ursuleţul tău de pluş? Nu eşti singura! Milioane de adulţi îşi găsesc liniştea în mângâierea pluşată a unei păpuşi pe care o îndrăgesc de zeci de ani.
Nu poţi să adormi dacă nu ai în braţe sau măcar undeva în apropiere, ursuleţul tău de pluş, acelaşi care îţi făcea nopţile mai liniştite şi la cinci ani. Iar când eşti supărată tot pluşul tău preferat te consolează, spre amuzamentul iubitului tău care, deşi nu vrea sa recunoască, are ascuns pe undeva un obiect drag păstrat încă din copilărie.

Asemenea cazuri nu sunt deloc rare. Un studiu efectuat în Anglia, prin intermediul unui hotel, a arătat că 35% din cei 6000 de adulţi intervievaţi obişnuiau să doarmă cu o jucărie din pluş. Iar psihologii spun că într-adevăr, este un obicei frecvent întâlnit, mai ales în rândul femeilor.

De ce au copii nevoie de un obiect tranziţional

„Obiect tranziţional” sau „obiect de siguranţă”, aşa numesc psihologii jucăria sau paturica de care se îndrăgosteşte un copil. Încă din anii ’80 studiile au arătat că 60% din copiii până în trei ani au un astfel de obiect, fie el jucărie, păturică, suzetă sau obiect de îmbrăcăminte. Obiectul tranziţional îi ajută să facă trecerea de la dependenţa faţă de mamă la relativa independenţă a primilor ani de viaţă.

În anii ’70 se credea că aceste jucării sunt nocive, prezenţa lor dovedind că mama nu a fost suficient de mult lângă cel mic. Mai târziu s-a demonstrat că un obiect de siguranţă are efecte benefice: micuţii care au la ei jucăria preferată sunt mai puţin stresaţi în cabinetul pediatrului, învaţă mai repede, se adaptează mai bine situaţiilor noi, suportă mai uşor durerea.

Atât de mare este eficienţa obiectelor de siguranţă încât în unele ţări există câte o jucărie de pluş în fiecare ambulanţă, maşină de pompieri sau de poliţie, astfel încât să beneficieze de ele copiii care sunt salvaţi din incendii, accidente sau alte situaţii traumatizante.

De ce nu poţi renunţa la ursuleţul de pluş

Totuşi, de ce nu putem renunţa la ursuleţul de pluş când avem deja 30 de ani? Pe de o parte e vorba de nostalgie, anunţă livescience.com. Acel obiect îţi aminteşte de copilărie, de o perioadă liniştită, de părinţi, de poveştile lor, de fraţi.

Citeşte continuarea în pagina următoare!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2