Planul European de Combatere a Cancerului: cum va fi implementat în România

De Unica.ro, pe

Planul European de Combatere a Cancerului va fi implementat și în România. Dar în ce constă, mai exact, acesta?

Planul European de Combatere a Cancerului este un proiect al Parlamentului și al Comisiei Europene care beneficiază de o finanțare de 4 miliarde de euro și se bazează pe 4 piloni: prevenție, depistare timpurie, diagnosticare și tratament, precum și îmbunătățirea calității vieții pentru pacienții bolnavi de cancer și pentru cei care s-au vindecat de cancer. 

Asociația Română pentru Cancere Rare a susținut webinarul Share Experience, cu tema Planul European de Combatere a Cancerului, iar speakeri au fost specialiști în sănătate din străinătate și România. Dr. Alexandru Dudilă, medic specialist și consilier europarlamentar spune că acest plan este un angajament ambițios atât al Parlamentului cât și al Comisiei Europene pentru a învinge această maladie, după cum arată un comunicat de presă.

Sunt peste 6000 de boli rare distincte și peste 200 de cancere rare. Vorbim de maximum 5 persoane afectate la 10.000 de locuitori, aceasta fiind prevalența pentru Uniunea Europeană. În Europa se estimează că sunt 30 de milioane de persoane cu boli rare și 5,1 milioane de persoane cu cancere rare. „Din cauza rarității bolilor, pacienții și îngrijitorii au aceleași provocări: un acces dificil la tratamente, la un diagnostic precis și îngrijire, iar îngrijitorii uneori se simt singuri în fața acestei boli”, aflăm de la Ariane Weinman, Public Affairs Senior Manager, Eurordis.

Cei patru piloni de bază ai Planului European de Combatere a Cancerului sunt, după cum urmează:

Prevenire

Cancerul poate fi prevenit în proporție de 40%, astfel că planul european se focusează pe reducerea tuturor factorilor de risc în declanșarea cancerului cum ar fi: consumul de tutun, alcoolul, o dietă sănătoasă, poluarea și substanțele periculoase din mediu. Un alt mecanism de prevenție este vaccinarea HPV, papiloma virusul fiind cauzator de multe tipuri de cancere.

Depistarea timpurie

Al doilea pilon este depistarea timpurie și comisia se angajează ca până în 2025, 90% din populația UE să se califice pentru screeninguri de cancer la sân, col uterin sau colorectal. „În momentul de față există mari decalaje între țările din UE în materie de participare la programe de screening. România e destul de codașă, doar 10% dintre pacienții care s-ar înscrie pentru screening-ul de cancer mamar participă la aceste programe, în vreme ce în alte țări avem o participare de 90%. Comisia își propune să reducă aceste decalaje”, spune Dr. Alexandru Dudilă. 

Citește și: Predicțiile medicului Octavian Jurna: câte decese pe zi cauzate de COVID-19 ar putea fi în perioada sărbătorilor de iarnă

Citește și: Tot ce trebuie să știi despre malformațiile congenitale cardiace, direct de la un doctor

Citește și: Mesajul transmis de o tânără nevaccinată, cu trei zile înainte să moară: „Nu mai staţi acasă nicio secundă”

Citește și: Cum putem mânca sănătos cu mai puțin de 20 lei pe zi

Diagnosticarea și tratramentul

Până în 2030, 90% dintre toți pacienții eligibili trebuie să aibă acces la centre oncologice integrate național. Comisia Europeană își propune să construim aceste centre la nivel național și pacienții să aibă acces la centre specializate care vor trata cancerul într-un mod comprehensiv.

Îmbunătățirea calității vieții pentru pacienții bolnavi de cancer și pentru cei care s-au vindecat de cancer, cât și pentru îngrijitorii acestora

„Cancerul e tratabil, foarte mulți pacienți se vindecă, dar din păcate cicatricile care le rămân sunt foarte greu de trecut și acești pacienți suferă de o reintegrare în societete și de multe ori sunt discriminați de două ori: o dată trec prin boală și a doua oară sunt discriminați în fața instituțiilor financiare când vor să încerce să obțină un credit sau să-și ia un angajament pe termen lung. De aceea, luptăm în Parlamentul European pentru dreptul de a fi uitat, dreptul de a putea să reîncepi de la zero odată ce ești declarat vindecat de cancer”, spune dr. Alexandru Dudilă. 

Pe lângă cei patru piloni pe care se bazează Planul European, comisia mai propune: 

  • înființarea unui centru de cunoștințe privind cancerul care va contribui la coordonarea inițiativelor științifice și tehnice legate de cancer la nivelul UE;
  • instituirea unei inițiative europarlamentare privind imagistica în domeniul cancerului, care să folosească inteligența artificială pentru a depista forme incipiente de cancer sau forme rare;
  • se acordă atenție cancerelor pediatrice;
  • să creeze un registru privind inegalitățile în domeniul cancerului. 

Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină vorbește despre decalajele dintre celelalte state UE și România când vine vorba despre accesul la inovațiile în domeniul oncologiei: „Distanța dintre noi și restul Europei devine din ce în ce mai mare. Un grafic arată că pe măsură ce în Occident se valida și utiliza în practica medicală un biomarker, diferențele între est și vest deveneau din ce în ce mai mari între ei și noi. Cred că nu există un obiectiv mai important decât adresarea inegalităților prin Planul European de Combatere a Cancerului și nu cred că există un instrument mai puternic decât utilizarea inovațiilor pentru a face acest lucru”.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!