Femeile care au copii sunt mai sănătoase

De Erika Chivu pe

Să ai copii înseamnă mai multe griji, mai mult stres şi nopţi nedormite. Şi totuşi, cei care cresc un copil sunt mai sănătoşi, cel puţin din punctul de vedere al sistemului cardiovascular.
Poate că nu-ţi vine să crezi, dar cei care au copii sunt, de fapt, mai puţin stresaţi, ceea ce le reduce tensiunea arterială.

Motivul? Se pare că faptul de a avea pe cineva care depinde în totalitate de tine îţi dă un scop şi te face să priveşti altfel viaţa.

Este concluzia la care au ajuns cercetătorii americani de la o universitate din Utah. Ei au studiat aproape 200 de adulţi, care au purtat, pe parcursul a 24 de ore, monitoare portabile pentru măsurarea tensiunii arteriale. Acestea au măsurat tensiunea voluntarilor la intervale alese întâmplător, inclusiv în timpul somnului.

Bineînţeles că s-a ţinut seama şi de alţi factori care pot influenţa tensiunea: vârsta, starea sănătăţii, greutatea, forma fizică, consumul de alcool, etc.

Deşi toţi aceşti factori au fost egali, la subiecţii care aveau copii s-a înregistrat o tensiune sistolică mai mică, în medie, cu 4.5 puncte. Tensiunea sistolică este cifra mai are din valoarea tensiunii arteriale, aşa cum ne-am obişnuit să o măsurăm.

Tensiunea diastolică (cifra mai mică) a fost cu trei puncte mai mică la adulţii care aveau copii.
Iar efectul este mai puternic la femei, decât la bărbaţi, mamele având tensiunea sistolică cu 12 puncte mai mică decât femeile fără copii.

La studiu au participat puţine persoane, însă cei care l-au pus la cale consideră că rezultatele nu sunt întâmplătoare.

Deşi părinţii care suportă stresul de zi cu zi sunt invidioşi pe viaţa lipsită de griji a celorlalţi, oamenii de ştiinţă spun că un părinte suportă stresul mult mai uşor, pentru că are un scop bine stabilit şi ştie exact pentru ce se luptă.

Asta nu înseamnă că eşti cu atât mai sănătos cu cât ai mai mulţi copii, au mai adăugat cercetătorii. Important este statutul de părinte, fie că ai unul sau patru copii în casă.

Bineînţeles că a face un copil nu este o metodă de a-ţi ţine sub control tensiunea şi medicii chiar ne recomandă să nu luăm decizii pripite doar în baza acestui studiu.

Activitatea fizică regulată şi o alimentaţie sănătoasă, săracă în sodiu, sunt modalităţi mult mai uşoare de a vindeca hipertensiunea arterială.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro