Epidemia de coronavirus. Medic psihiatru, sfaturi pentru a rezista în autoizolare

De Raluca Vițu, pe Ultimul update Marți, 17 martie 2020, 20:47

În contextul epidemiei de coronavirus, românii sunt sfătuiți să stea, pe cât posibil, în case, pentru a evita riscul răspândirii virusului. Pentru majoritatea românilor, izolarea la domiciliu este o adevărată provocare din punct de vedere psihic.

CONȚINUT VIDEO UNICA

Psihiatrul Gabriel Diaconu a vorbit, într-un interviu pentru digi24.ro, despre rutina pe care fiecare dintre noi ar trebui să o aibă în perioada statului în case.

Citeşte şi O femeie cu coronavirus dezvăluie ce simți dacă ești infectat

Potrivit medicului psihiatru, la nivel individual, este imposibil să putem trece peste această perioadă fără să fim afectați, din punct de vedere psihic.

“Este imposibil să depășim această perioadă fără să ne fie afectată starea psihică. Realist vorbind, pot înțelege starea de angoasă și sentimentele de frustrare ale omului, iar în situații limită, pot înțelege chiar și modul de gândire conspiraționist. În realitate, România strânge rândurile așa cum nu a făcut-o în ultimii 50 de ani. Vestea bună este că există solidaritate și că o bună parte dintre oamenii au înțeles natura urgenței și și-au modificat comportamentul. Dar nu este suficient. Toți românii vor trebui să facă aceste lucruri. Sfatul meu pentru oameni este ca fiecare să-și întoarcă gândul spre binele lor personal. Binele lor personal poate să fie renăscut în mâinile comunității, el va depinde de accesul la serviciile de sănătate”, a spus Diaconu.

Specialistul a continuat cu o serie de măsuri pe care fiecare dintre noi ar trebui să le ia zilele acestea cât ne aflăm în permanență în domicilii. Este vorba despre câteva chestiuni concrete care pot fi făcute pentru a trece mai ușor peste perioadele de izolare la domiciliu:

1. La fel cum recomandă și OMS, oamenii trebuie să se abțină de la „cutreieratul” pe internet. Internetul este plin de informații, majoritatea false. Maximum două-trei ore pe zi de navigat pe internet este suficient, de preferat la începutul și la sfârșitul zilei.

2. Oamenii trebuie să-și facă o rutină zilnică de nutriție, de exerciții fizice și de relaxare (fie prin muzică, fie prin lectură, fie prin joc).

3. Foarte importantă este păstrarea legăturii cu cei dragi prin intermediul telecomunicației.

4. Practicarea unei forme de spiritualitate. Oamenii vin în multe forme de organizare a credinței și, în cele din urmă, cred că nu suntem doar animale sau numere, suntem și suflete. Iar pentru că unii oameni trăiesc cu spaimă, este important să-și aducă aminte de umanitatea din suflet.

5. Practica speranței. Nu în sensul în care îți repeți obsesiv că o să fie bine, ci în sensul în care te gândești la acele lucruri care sunt fundamentale, bune și productive pentru tine. Trebuie să ne reamintim cine suntem și de unde am venit. Fiecare dintre noi are bunici sau părinți care au trecut prin catastrofe (războaie, cutremure etc.). Chiar dacă nu este un imanic vizibil, nu înseamnă că noul coronavirus este mai mai puțin periculos. Este momentul să ne trăim timpul acesta istoric cu demnitate”, a încheiat Gabriel Diaconu.

Citeşte şi Pe ce suprafețe rezistă coronavirusul cel mai mult

sursa foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!