Cori Grămescu: ce mâncăm și ce băuturi evităm ca să nu ne îngrășăm în vacanța de vară

.

Vrei să nu te îngrași în vacanță? Cori Grămescu are soluția pentru tine! În vacanțele de vară descoperim locuri de poveste, dar și stiluri noi de mâncare.  De aceea, ne vine tot mai greu să respectăm un regim sănătos de viață.

Dacă ne dorim să pierdem în greutate, acest lucru poate fi de-a dreptul imposibil, pentru că, în general, mâncăm doar la restaurante și este dificil să optăm pentru prepate dietetice.

În perioada vacanțelor nu este indicat să urmăm cure de slăbire. Acest gen de restricție alimentară nu ar trebui să se regăsească atunci când încercăm să ne relaxăm, așa cum nu ar trebui să existe nici acele preocupări exagerate pentru mâncarea hipocalorică, care semnalizează instalarea unui comportament alimentar problematic și periculos.

Cori Grămescu: de ce întoarcem cu kilograme în plus din vacanță

Conform unor studiu efectuat de Universitatea din Georgia, din vacanțe ne întoarcem, de obicei, cu câteva kilograme în plus, care tind să se mențină pe o perioadă mai lungă de timp. Corpul va suporta consecințele metabolice ale excesului alimentar cu mult după ce vacanța se încheie, așadar specialiștii ne îndeamnă să întreținem echilibrul alimentar, fără excese în nicio direcție.

Nutriționist și antrenor de pilates, Cori Grămescu explică ce înseamnă din punct de vedere alimentar acest echilibru și cum îl putem menține în vacanță.

“În primul rând, echilibrul pleacă de la gestionarea corectă a meselor. La fel ca atunci când suntem acasă, și în vacanță este important să avem o structură de mese regulate, să evităm prăjeala, dulciurile, sucurile concentrate și alcoolul consumat în exces.

Pentru că în vacanță mâncăm cel mai des la restaurant, trebuie să fim conștienți că aceste preparate sunt mai bogate în calorii decât cele gătite de noi acasă. Este important să fim atenți la mărimea porțiilor și să evităm caloriile ascunse în sosuri și dressing-uri”, precizează Cori Grămescu.

Recomandarea mea: evităm la micul dejun produsele de patiserie

Atunci când suntem în vacanță, mâncarea este peste tot în jurul nostru și fără să vrem ajungem să mai servim câte ceva, chiar dacă nu ne este foame. Cu toate astea, produsele de patiserie ar trebui evitate.

„Micul dejun este adeseori cea mai importantă masă în vacanță, pentru că în funcție de ce alegem să mâncăm ne setăm apetitul și senzația de foame peste zi. Recomandarea mea: evităm la micul dejun produsele de patiserie, foietajele sau dulciurile, nu doar pentru că au foarte multe calorii (un astfel de mic dejun dulce poate atinge lejer 1000 de kcal), ci pentru ca ne și cresc pofta de mâncare și de dulce pentru întreaga zi.

O alegere mult mai echilibrată nutrițional este formată din ouă, iaurt, brânzeturi slabe, asociate cu legume sau fructe și respectiv cu o porție mică de cereale integrale sau pâine integrală”, adaugă ea.

Citeşte și: Dieta cu care se menține Majda Aboulumosha după ce a slăbit peste 30 de kilograme: „Nu îmi plac dulciurile”/ Exclusiv

Citeşte și: Alimentele la care a renunțat Simona Țăranu ca să își păstreze silueta și să nu mai aibă probleme de sănătate / Exclusiv

Cum pot arăta mesele noastre

Indiferent dacă alegem o vacanță în care vrem să bifăm cât mai multe obiective turistice sau o vacanță pe plajă, este ușor să pierdem noțiunea timpului și să sărim peste mese. Deși poate părea inofensiv, asta poate duce cu ușurință la dublarea consumului de calorii la următoarea masă.

„Este important ca micul dejun să fie echilibrat nutrițional, pentru că ne ajută apoi să facem alegeri alimentare înțelepte”.

Iată câteva exemple de mese echilibrate nutrițional la care putem apela pentru prima masă a zilei :

•  2 ouă fierte, posate sau ochi împreună cu un bol de legume asortate și 1-2 felii mici de pâine integrală unsă cu cremă de brânză, guacamole sau hummus.

• Un iaurt grecesc cu 4-6 linguri de muesli,  6-8 linguri de fructe și câteva nuci.

•   4-5 felii de mezeluri slabe de pui, vită sau curcan, 2-4 felii mici de brânză, 1-2 felii mici de pâine, un bol de legume.

•   O felie frittata sau quiche de legume cu un bol de salată asortată.

La masa de prânz putem să optăm pentru preparate din carne la grătar cu diferite tipuri de legume , atât crude cât și gătite. Este important să evităm mâncărurile prăjite și cele cu multe sosuri, pentru că în felul acesta scutim un aport caloric inutil din grăsimi nesănătoase. Așadar, dacă ne pasă de silueta noastră, e bine să evităm tocănițele, preparatele pane, precum și cele care sunt gătite la tigaie sau ceaun.

Putem alege fără griji preparate la grătar care nu au grăsime aparentă – mușchiuleț de porc, mușchi de vită, pulpe de pui, piept de pui – asociate cu legume (atât crude cât și gătite) și eventual cu o felie de pâine sau un cartof fiert sau copt.

Dacă poftiți la preparate gen pizza, paste sau cartofi prăjiți, că să le balansăm nutrițional vă recomand să vă rezumați la jumătate de porție și să le asociați cu o salată generoasă, bogată în legume și proteine slabe (piept de pui sau ton) , pentru a contracara din impactul negativ al acestor gen de ingrediente asupra siluetei. Cina e bine să fie o masă ușoară, pe bază de pește, fructe de mare și legume”, recomandă nutriționistul.

Citeşte și: Cori Grămescu: Ce alimente eviți și ce mănânci dacă ai fost diagnosticată cu hipotiroidism

Citeşte și: Cori Grămescu contestă beneficiile dietei Rina: „E un meniu complet dezechilibrat nutrițional”

Cori Grămescu: când mâncăm desertul

Dacă vrem să ne păstrăm silueta, este indicat să mâncăm desertul  la o distanță de timp de msele principale. Ba mai mult, nici băuturile alcoolice nu trebuie consumate în exces.

„Pentru a ne menține silueta este bine să nu mâncam deserturile împreună cu mesele principale, ci să le socotim drept gustări peste zi. În felul acesta nu exagerăm prea tare cu caloriile la cină și reușim să menținem echilibrul alimentar.  Porțiile de dulce concentrat ar fi bine să nu depășească 80-100 de grame pe zi, pentru a ne menține în echilibru nutrițional.

Când vine vorba despre consumul de băuturi alcoolice, vă recomand să fiți cel puțin temperați cu ele. Pentru femei, se consideră ca un aport de alcool de 3-5 pahare pe săptămână este relativ ușor de tolerat de organism fără mari riscuri pentru sănătate, pe când bărbații pot consuma undeva în jur de 5-7 pahare de alcool per săptămână.

Calorie per calorie, un serving de votcă sau gin (20ml) are mai puține calorii decât un pahar obișnuit de vin (140 ml) . De asemenea, este important de menționat că servingul obișnuit de alcool diferă foarte mult de la o tară la alta. De exemplu, în România și Bulgaria un shot de tărie are 50 de ml, pe când în Germania are 20 de ml. Un pahar de vin aduce între 120 și 150 de kcal, pe când un cocktail depășește adeseori 200 de kcal”, mai spune Grămescu.

„Băuturile de tip frappe, smoothie sau milkshake sunt adeseori bombe calorice”

Un aspect foarte important la care trebuie să fim atenți în concediu dacă vrem să nu ne îngrășam se referă la caloriile lichide. „Băuturile de tip frappe, smoothie sau milkshake sunt adeseori bombe calorice și vă recomand să vă feriți de ele dacă doriți să nu vă întoarceți din vacanță cu kilograme în plus.

De exemplu, un frappe făcut cu simt de răspundere poate să depășească lejer 600 de kcal, pe când smoothie-urile îndulcite au de obicei peste 400 de kcal.

Este mai mult decât o masă obișnuită, și multă lume consumă 2-3 astfel de băuturi pe zi în concediu, pe plajă. În esență tot ceea ce contează este să ne relaxăm și să facem din vacanță o experiență unică, așadar vă încurajez să vă bucurați de vacanță în timp ce rămâneți conștienți de impactul alegerilor voastre alimentare, și vă invit să păstrați echilibrul în viața voastră indiferent de destinația aleasă pentru concediu”, susține Cori Grămescu.

Foto: Facebook

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton