De ce ai ciclul neregulat

De Erika Chivu pe

Menstruaţia întârzie, vine prea devreme sau lipseşte complet? Ciclurile neregulate nu sunt o raritate, dar e bine să ştii ce vrea corpul tau să-ţi transmită prin asta.
Deşi medicul ginecolog sau endocrinolog este singurul care îţi poate spune cu exactitate ce se întâmplă în corpul tău, noi îţi putem da o idee privind motivele pentru care poţi avea cicluri neregulate.

Ce înseamnă ciclu normal şi menstruaţie normală

E greu de spus pentru că există mari diferenţe de la o femeie la alta şi de la o vârstă la alta. În adolescenţă, ciclurile sunt neregulate fără vreun motiv anume, dar cu timpul se opresc la un anumit „tipar”, urmând să devină iarăşi neregulate după o anumită vârstă.

Ca lungime, un ciclu normal se situează între 21 şi 35 de zile, media fiind de 28 de zile. Prin ciclu înţelegem perioada dintre prima zi de sângerare menstruală şi prima zi de sângerare a urmatoarei menstruaţii.

Durata unei menstruaţii normale este între trei şi şapte zile, iar cantitatea lichidului pierdut poate varia mult. Un motiv de îngrijorare ar trebui să fie schimbările care intervin în abundenţa menstruaţiei.

Ce înseamnă ciclu neregulat

Ciclu neregulat este orice schimbare ce apare în frecvenţa menstruaţiilor, cantitatea lor şi orice este anormal în comparaţie cu ultimele cicluri avute: întârzierea menstrei, cantitatea prea mare sau prea mică de lichid, lipsa completă a sângerării, dureri menstruale prea puternice, etc.

Aceste schimbări nu au neapărat o cauză gravă. Aproape toate femeile au cel puţin o dată în viaţă cicluri neregulate pentru că echilibrul sistemului hormonal şi reproducător este foarte fragil, putând fi stricat de mulţi factori.

De ce poţi avea cicluri neregulate

 
Pe primul loc este, desigur, sarcina. Dacă menstruaţia a întârziat mai mult de două săptămâni, înseamnă că e momentul să faci un test de sarcină. Acelaşi lucru trebuie făcut şi dacă ciclul devine neregulat în urma unui contact sexual neprotejat.

Multe femei sunt însărinate fără să-şi dea seama din cauza unor sângerări care seamănă cu menstruaţia, inducându-le în eroare. O cantitate foarte mică de lichid menstrual ar trebui să-ţi dea de gândit serios.

Citeşte în pagina următoare şi alte motive pentru care ai ciclul neregulat!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2