Avocatul Poporului s-a autosesizat în privința pacienților cu cancer din România

De Unica.ro, pe
Avocatul Poporului Brașov s-a autosesizat în legătură cu situația pacienților cu cancer din România și problemele cu care se confruntă ei, mai ales în ultimul an.

Situația a fost semnalată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) într-un comunicat de presă pe 4 februarie 2021, de Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerelor. La acea vreme, erau subliniate problemele cu care se confruntă bolnavii de cancer, mai ales în ultimul an.

Suntem profund onorați și încântați de faptul că Instituția Avocatului Poporului s-a sesizat din oficiu față de problemele pe care noi, ca Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer – FABC, le prezentăm în mod constant, atât opiniei publice, dar mai ales factorilor decidenți”, a explicat Cezar Irimia, președintele FABC. „Din păcate, problemele prezentate sunt actuale și reprezintă strigatul de ajutor al pacienților cu cancer. Încă de la începutul pandemiei SARS-CoV-2 am prezentat aceste probleme autorităților, dar fără niciun răspuns, fără un rezultat sau vreo măsură adoptată”.

FABC a mai amintit cât de important este să existe un Plan Național de Cancer care să includă:

  • prevenție și screening
  • prevenție prin vaccinare
  • stabilirea unui parcurs clar al pacienților oncologici de la suspiciune la diagnostic, tratament și viața cu cancer (monitorizare)
  • creionarea unor strategii clare în situații critice ce vulnerabilizează și mai mult pacientul oncologic (pandemie, cataclisme, conflicte armate, etc.)
  • identificarea de urgență a unor soluții pentru situațiile în care accesul la investigații șitratamente nu ar fi posibil din varii motive (faliment, retragere de pe piață a unor medicamente, exportul paralel)
  • alocarea unui buget adecvat, bazat pe statistică și nu pe istoric
  • Registru Național de Cancer

Irimia a mai subliniat faptul că problema cancerului nu este doar o problemă a pacientului și a familiei acestuia, ci a întregii societăți. „Doar împreună, ca societate civilă, autorități, specialiști, sistemul public de sănătate poate fi îmbunătățit”, a mai zis Irimia. „Parlamentul si Guvernul, dețin toate pârghiile necesare, dispun de acces la experți, specialiști din diverse zone de interes, care pot contribui la remedierea problemelor expuse mai sus”.

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!