Alimentele care te fac fericită

.

Sărbătorile sunt şi aşa destul de stresante, pentru unii. Dacă mai pui pe masa de Crăciun şi alimente grele, pline de grăsime cu siguranţă starea ta de spirit nu se va îmbunătăţi.
Stresul sărbătorilor poate fi combătut cu ajutorul câtorva alimente care au darul să te facă fericită, datorită substanţelor benefice pe care le conţin. Include-le în meniul tău pentru a avea cu adevărat sărbători fericite.

Nu e de mirare ca Popeye are atâta energie şi e atât de vesel. Spanacul este plin de acid folic, o vitamină din grupul B, care joacă un rol important în producţia de serotonină, hormonul care îţi dă starea de bine. Unele studii au arătat chiar că puterea acidului folic e atât de mare încât ar putea să vindece depresiile.

Cum nimeni nu va renunţa la sarmale sau friptură doar de dragul spanacului, introdu acest aliment în salate şi ciorbe.

Produsele de origine animală, carnea, laptele, ouăle, conţin triptofan, un aminoacid care creşte nivelul serotoninei în creier şi care se foloseşte, sub formă de suplimente, pentru a alunga depresiile. Efectele alimentelor menţionate vor fi vizibile dacă le pregăteşti sănătos şi mănânci puţin. Nimeni nu e mai fericit cu un stomac plin care se chinuie să digere un exces de carne grasă şi maioneză.

Portocalele, mandarinele, lămâile, clementinele, pomelo şi alte fructe din categoria citricelor îţi îmbunătăţesc starea de spirit datorită vitaminei C, care scade nivelul hormonilor de stres. Dacă mănânci regulat aceste fructe, eşti mai calmă şi mai relaxată.

De pe masa de sărbători nu trebuie să lipsească alunele şi nucile care sunt bogate în magneziu şi vitamina E, substanţe cunoscute pentru eficienţa în lupta cu stresul.

Antioxidanţii, care se găsesc şi în fructe şi legume proaspete, întăresc conexiunile dintre neuroni, deci îmbunătăţesc memoria, abilităţile de organizare şi de a rezolva problemele. Exact ce îţi trebuie atunci când ai multe lucruri de făcut. Un caz aparte sunt bananele, care conţin potasiu şi mai multe vitamine din grupul B.

Ca un „bonus”, oleaginoasele conţin grăsimi vegetale bune, care te ajută să ţii sub control colesterolul, lucru care e mai mult decât binevenit când mănânci atâta carne, maioneză, prăjituri.

O sursă excelenta de acizi graşi omega-3 este şi pestele gras, de exemplu somonul, macroul, sardinele, heringul. Se pare că grăsimile omega-3 au, şi ele, darul de a te face fericită. Un studiu finlandez a arătat că persoanele care mănâncă mult peşte fac mai puţine depresii.  

Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton