Relaţii: Cum îl convingi să faceţi al doilea copil?

De Libertatea pentru femei pe

Aveți deja un copil și tu ai vrea să-i dăruiești un frățior. Ce faci dacă tăticul nu este de aceeași părere? Îl poți face oare să-și schimbe gândurile?
Psihologul Cristina Ion-Rădulescu remarcă: „Este foarte greu să reuşeşti să schimbi părerea unui bărbat, dacă deja acesta a decis că nu mai vrea să aveţi încă un copil. Dar, chiar dacă, prin minune, își schimbă atitudinea, să nu crezi că tu ești cea care l-a convins”.

► Află motivele lui

Specialistul te sfătuiește să nu insiști cu acest subiect, pentru că nu vei face decât să îl determini să se încăpățâneze mai tare în hotărârea lui. În schimb, ai putea discuta cu el pentru a afla motivele pentru care el se împotrivește. Astfel, s-ar putea gândi că nu aveți suficienți bani sau spațiu în locuință. Poate că îi este teamă că nu ar putea fi la fel de reușit ca primul copil sau că nu l-ar putea iubi la fel de mult. Ori, din contră, nu ar vrea să se repete problemele pe care le-ați avut cu fiul cel mare. Ar mai putea să aibă în vedere frici referitoare la un copil cu handicap. Sau poate niciuna din cele de mai sus. Poate el a fost singur la părinți și s-a simțit bine așa ori, din contră, a avut frați cu care nu s-a înțeles foarte bine. Oricare ar fi motivele lui, ar trebui să le cunoști înainte de a încerca să le combați.

► Rezolvați problemele

Dacă partea financiară îl îngrijorează, puteți analiza dacă mai puteți economisi și dacă nu cumva aveți chiar cheltuieli inutile, pe care le puteți tăia. În cazul în care se teme că nu veți mai avea timp de nimic când va veni nou-născutul, puțină organizare îl va ajuta să vadă că lucrurile nu stau atât de rău. Poate în primele luni veți fi mai ocupați, dar, când va crește, veți avea chiar mai mult timp la dispoziție, pentru că micuții se vor juca împreună. Chiar și cu un singur copil, soțul se poate simți dat la o parte. Nu te concentra doar pe cel mic, încearcă să dai cât mai mult din atenția din trecut și soțului tău. Astfel, nu va simți că un nou copil îl va scoate de tot din viața ta.

►Istoria nu trebuie să se repete

Dacă se teme pentru sănătatea ta, vezi dacă nu cumva are dreptate. Dacă își face doar griji prea mari, iar simplele simptome ale sarcinii îl fac să se teamă, îl poți liniști, mai ales că ai mai trecut o dată bine prin asta. Dacă a fost mai dificil cu primul copil (de ex. nu v-a lăsat să dormiți sau acum este mai năzdrăvan), nu înseamnă neapărat că a doua oară va fi la fel. În schimb, dacă se teme că nu va putea iubi noul bebeluș, chiar nu este nicio problemă. Avem în noi capacitatea de a iubi copiii noștri și în inima noastră este loc pentru mai mulți, iar micuțul nu îl va lăsa cu siguranță indiferent.

►LUAȚI-VĂ TIMP DE GÂNDIRE

Analizează toate motivele pe care ți le spune el că ar sta în calea îndeplinirii dorinței tale și vino cu argumente pertinente. Dacă tot nu merge, propuneți-vă o perioadă de gândire de câteva luni, în care nu veți mai discuta despre asta. Totuși, în acest timp, puteți să vizitați familii cu mai mulți copii, să vă uitați la poze de pe când al vostru era bebeluș. Rememorați amintiri plăcute legate de el care v-au întărit ca familie. Vizitați un centru de plasament, ca să donați jucării pe care nu le mai folosește. Când se împlinește termenul pe care vi l-ați acordat, discutați cu calm, frumos și luați o decizie împreună. Nu ar fi bine să îl păcălești. Vei face un copil nedorit de tatăl lui și nu ai nicio siguranță că atitudinea soțului se va schimba în bine.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Andreea Antonescu, prima declarație despre divorț:"Nimic nu este pe vecie"

Andreea Antonescu, prima declarație despre divorț:"Nimic nu este pe vecie"