Întreruperea de sarcină şi dreptul la viaţă

De Roxana Andrei, pe

Despre avort s-au spus multe de-a lungul anilor, mai ales că ştiinţa evoluează. Deşi trăim în mileniul trei şi beneficiem de numeroase informaţii, numărul avorturilor este destul de ridicat.

Acest subiect, uneori tabu, iscă şi astăzi controverse, ridică probleme de moralitate şi credinţă, dar şi de drepturi legislative pe care oamenii le au încă de la naştere.

Ce este înspăimântător este că în secolul XXI, secolul informaţiilor, există femei care nu au auzit de prezervativ sau de metode contraceptive, care îşi provoacă avorturi pe bază de leacuri băbeşti sau care dau naştere unor copii pe care-i abandonează în tomberoane.
Astăzi se militează pentru dreptul la alegere de care femeile se bucură în majoritatea ţărilor democratice, dar şi pentru dreptul la viaţă al copiilor nenăscuţi.

Embrion sau fiinţă umană?

Una din problemele cu care se confruntă o femeie în momentul alegerii este: dacă embrionul din uterul ei este fiinţă umană sau doar o grămăjoară de celule? Nici specialiştii nu au căzut de acord astfel: medicii geneticieni şi embriologii susţin că viaţa începe în momentul fertilizării, medicii ginecologi susţin că până în luna a treia inclusiv fătul nu se poate considera fiinţă umană.

O altă dispută este dacă fătul simte durerea, lucru neconfirmat medical, dar presupus. Bătăile inimii încep în jurul zilei cu numărul optsprezece de evoluţie intrauterină, iar activitatea creierului fetal începe în jurul zilei patruzeci. Avortul se realizează în primele nouăzeci de zile.

Privind mai presus de termenii medicali în momentul fecundării în pântecul femeii începe să se dezvolte o viaţă. Aglomerarea de ţesut este primul stadiu de dezvoltare al copilului şi nu poate fi considerat altceva decât om. Terminarea sarcinii prin avort poate fi considerată crimă dacă copilul este sănătos şi mama este eligibilă să ducă sarcina până la capăt, în condiţii normale.  

Şi totuşi, femeile merg înainte conştiente fiind de durerea fizică, dar şi morală, de nevoia de recuperare emoţională, de păcatul suprem, ele continuă acest proces. Situaţiile de viaţă, momentul prost în care apare sarcina, problemele financiare, lipsa unui bărbat sunt câteva motive pentru care ele se supun acestui masacru emoţional. Femeile care aleg avortul sunt (încă) stigmatizate de societate şi privite cu asprime de Biserică, condamnate de femeile care nu au trecut prin aşa ceva şi pe lângă conştiinţa încărcată de această „crimă” mai trebuie să înfrunte şi ocările din jur.

Libertatea de a alege versus dreptul la viaţă

Întreruperea de sarcină şi dreptul la viaţă

„Esenţa omului este libertatea de a alege” spune Jean-Paul Sartre, dar pe lângă aceste cuvinte el mai adaugă ” omul este condamnat să fie liber, îşi alege libertatea, esenţa şi-n aceasta constă măreţia, disperarea şi neliniţtea lui.”

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!