Iarna dăunează grav relaţiei de cuplu

De Stela Moisescu, pe

Fii cu băgare de seamă la cum te înţelegi cu iubitul tău în această perioadă! Studii diferite ne arată că între sărbatorile de iarnă şi Valentine’s Day au loc cele mai multe…
… despărţiri! De vină este „tulburarea afectivă de sezon”. Am intrat în sezonul cu cele mai scurte zile din calendar, iar acest lucru ne afectează serios starea de spirit, şi implicit viaţa de cuplu.

Dacă vara trecută te anunţam că gradele ridicate îţi dau mai multă poftă de sex, acum veştile nu sunt bune.

Pornind de la faptul că primim mai puţină lumină naturală şi, în mod sigur, mult mai puţine raze ale soarelui, psihologii ne atenţionează că ne simţim obosiţi, stresaţi şi deprimaţi, atât femeile, cât şi bărbaţii. Acest lucru se întâmplă pentru că lumina naturală insuficientă ne dereglează ceasul biologic, precum şi nivelul anumitor hormoni din organism. În plus, frigul de afară contribuie şi el la înrăutăţirea acestor simptome.

Iată cum îţi afectează relaţia sezonul de iarnă!

Iarna scade cheful de sex

Pe timpul verii razele Soarelului inhibă producţia de melatonină, hormon care îţi dă o stare de somnolenţă. Iarna melatonina este la un nivel mult mai ridicat, astfel că îţi este tot mai greu să te ridici din pat dimineaţa şi să rămâi trează seara când pui capul pe pernă. Testosteronul, hormonul care îţi infuenţează libidoul, este şi el la cote minime iarna. Lipsa de energie şi de apetit sexual în mod clar afectează dinamica relaţiei de cuplu.

Hormonii fericirii, dopamina şi oxitocina, se eliberează şi ei în funcţie de expunerea la lumina naturală a Soarelui, aşa că iarna te simţi mai puţin îndrăgostită de iubitul tău, mai apatică şi letargică.

Consumi alimente care dăunează siluetei şi stării tale de spirit

Printre simptomele comune ale tulburării afective de sezon sunt pierderea apetitutului şi tendinţa de a consuma carbohidraţi. Consumul lor în exces te face să aduni câteva kilograme în plus, să socializezi mai puţin şi să fii mai irascibilă, afirmă specialiştii. Aşadar, indicat este să eviţi carbohidraţii mai ales dimineaţa, pentru a fi mai dinamică şi mai prietenoasă pe timpul zilei.

Iarna apare plictiseala în cuplu

Poziţiile de sex tind să se petreacă sub plapumă, haine nu mai zboară de pe voi, motiv pentru care plictiseala nu întârzie să apară. Tot iarna există mai puţine activităţi de făcut în afara casei. Dacă vara ieşeaţi duminică după-amiaza la o terasă, acum, cel mai probabil vă întreceţi cine ajunge primul la calculator.

Aceste schimbări de sezon vă pot da impresia că relaţia voastră nu mai este ce a fost (n.r. în timpul verii), dar înainte să trageţi vreo concluzie, analizaţi şi efectele iernii asupra relaţiei voastre!

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!