Revelion în Laponia

De Nicoleta Galeteanu, pe Ultimul update Joi, 13 august 2020, 11:51

Cercul Arctic, aurora boreală sau Napapiiri, satul lui Moş Crăciun. Cine nu şi-a dorit să viziteze măcar o dată Laponia? Aici, chiar şi copiii care nu cred în Moş Crăciun se vor convinge
că el există, pentru că vor putea sa vadă chiar biroul poştal unde primeşte scrisorile, precum şi Fabrica de Surprize a renului Rudolf.

Laponia, sau Ţara lui Moş Crăciun, cum atestă legendara poveste, este, fără îndoială, cel mai frumos ţinut în timpul Sărbătorilor de Iarnă şi un loc în care în care toţi copiii visează să ajungă. Atmosfera este de poveste iar iarna durează aici mai mult de şase luni din an, aşa cum îi place lui Moşului.

Snow Village (Satul de Zăpadă), Santa Park sau Kidsland – celebrele parcuri de distracţii -, precum şi Casa Arcticii sau cele mai mari pârtii, unde se organizează Campionatele Mondiale de Schi, sunt locuri fascinante care atrag mii de turişti în fiecare an.

Se spune că aici oamenii beneficiază de cea mai bună calitate a vieţii, deşi, uneori, poţi să înduri chiar şi până la -40 de grade celsius. Însă asta nu trebuie să te sperie, pentru că finlandezii sunt foarte ingenioşi când vine vorba de sisteme de încălzire. Saunele călduroase pe care le poţi găsi la tot pasul nu vor lăsa frigul iernii să pună stăpânire pe tine.

Cât despre bucătăria finlandeză, mâncărurile traditioanle sunt irezistibile şi te vor face să uiţi de regimul alimentar cât timp te afli acolo. Iar după o masă copioasă trebuie să încerci şi băutura tradiţională „glögg„, un amestec de vin roşu fiert cu suc de fructe de pădure, sau cidrul.

Dacă nu ai reuşit până acum să vezi Laponia, nu este timpul pierdut. Întreaga luna decembrie este adevărat un festival în Ţara lui Moş Crăciun, cu numeroase concerte de muzică tradiţională, petreceri şi concursuri inedite.

Atracţii şi distracţii  

Poţi practica aici sporturi de iarnă sau poţi pleca în excursii în împrejurimi, unde poţi admira peisajul mirific şi aurora boreala dintr-o sanie trasă de reni sau de câini Husky. Dacă te încumeţi la o astfel de drumeţie, Satul lui Moş Crăciun este situat la 8 km nord de Rovaniemi, capitala finlandeză a Laponiei, unde vei descoperi celebrul parc de distracţii Santa Park – o peşteră uriaşă, săpată adânc într-o stâncă, la 132 m adâncime.

De asemenea, merită să vizitezi Arktikum din Rovaniemi, Muzeul Provincial unde vei descoperii Casa Arcticii sau Muzeul de Artă Contemporană.

Ajunsă aici, şi Levi, aflată tot în Cercul Polar, este staţiune pe care merită să o vezi. Orăşelul este gazdă faimoaselor Campionate Mondiale de Schi, aşa că dacă te tentează să schiezi, pârtiile sunt cele mai bune din lume.

Pentru copii, este un loc special de joacă, Kidsland, unde au loc petreceri, concursuri şi olimpiade, care îi vor ţine preocupaţi întreaga zi.

Nu uita să vizitezi Snow Village, un orăşel unde totul este din gheaţă: restaurantul, hotelul, păturile din cameră, barul, decoraţiunile şi chiar şi lumânările.

O experienţă inedită este înnoptarea într-un iglu de gheaţă transparent, de unde, după miezul nopţii, poţi să urmăreşti aurora boreală (luminile Nordului), unul din cele mai minunate fenomene naturale.

O altă distracţie în Ţara lui Moş Crăciun este plimbarea cu sania trasă de reni sau husky, dar dacă preferi ceva mai modern, încearcă safari cu snowmobilul, cu care poţi explora toate împrejurimile şi este o adevărată aventură palpitantă peste văile înzăpezite.

Nu în ultimul rând, ceremonia tradiţională a Cercului Artic este una dintre cele mai interesante obiceiuri în Laponia, la care locuitorii ţin cu sfinţenie şi îl practică în fiecare an.

În schimb, toate atracţiile fascinante şi atmosferă ţinutul de basm nu sunt tocmai ieftine. Iată ce pachete „last minute” am găsit la agenţiile de turism, pentru vacanţa de Anul Nou.

Oferta pe care o propune Destination Travel, pentru un sejur de cinci zile, în perioada 28 decembrie – 2 ianuarie 2010, costă 1.995 euro de persoană. În preţ sunt incluse transportul, cazarea în Helsinki şi Kemi, cu toate serviciile incluse, excursii organizate şi activităţi de Anul Nou (snowmobile safari, vizită la fermă de reni, îmbrăcăminte termală pentru activităţile în aer liber şi cină festivă de Revelion).

La aceeaşi agenţie, pentru un sejur de patru zile, la un hotel de trei stele, vei plăti 950 euro (237,5 euro/zi) sau 1.150 euro la un hotel de patru stele. Pachetul include micul dejun şi sauna la hotel, excursii organizate şi transportul.
În caz că nu ajungi aici prin agenţie, în Rovaniemi poţi găsi cazare la preţuri accesibile. Astfel, preţul unei camere la un hotel de 3 stele începe de la 40-70 de euro pe noapte.

Astfel, la hotelul Sokos Vaakuna din Rovaniemi, pentru o cameră vei plăti între 100 şi 138 euro şi cină de Revelion, de 92 euro. La Quality Santa Claus poţi închiria o cameră la preţul de 72 de euro pe noapte, iar cel mai mic preţ la hotelul Cumuls Rovaniemi este de 40 euro, pe noapte.

Foto: NorthFoto

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!