O tânără împușcată de talibani pentru că voia să studieze a absolvit cu onoruri

De Oana Savin, pe
O tânără din Afghanistan, care a fost împușcată într-un atac al talibanilor din 2016, a absolvit Universitatea Americană din Kabul cu onoruri.

Breshna Musazai, în vârstă de 28 de ani, a fost ovaționată în timp ce urca pe scenă pentru a-și luat diploma, relatează The Washington Post.

Studenta, care a fost numită „Malala Afghanistanului”, a absolvit cu onoruri facultatea de Drept după ce a fost împușcată de două ori în picior de către insurgenții talibani care se opun educației femeilor.

Citește și: De vorbă cu psihologul, despre cazurile sociale de pe internet: “Ne activează emoțional poveștile care implică sentimentul de neputință al celorlalți

Musazai a frecventat cursurile liceului și colegiului din Pakistan, dar familia sa s-a înrots în Afghanistan în 2011 când a început să studieze dreptul la Universitatea Americană din Kabul.

În 2016, lupătorii talibani au devastat campusul, punând bombe și împușcând studenții. Peste 30 de persoane au fost rănite și alte 11 și-au pierdut viața în urma atacului.

Musazai se afla în clădire în momentul în care talibanii au atacat colegiul. A fost împușcată de două ori în piciorul stâng.

Tânăra s-a prefăcut că este moartă timp de câtev ore, până ce autoritățile au oprit atacul. Studenta a primit îngrijiri medicale în Statele Unite înainte de a se întoarce la universitate într-un scaun cu rotile.

A fost o scurtă perioadă din timpul recuperării când m-am gândit că nu mă voi putea înatoarce la școală. Credeam că viața mea s-a terminat. Dar profesorii mei, cu care am ținut legătura, m-au convins să mă întorc. Chiar au instalat rampe prin tot campusul pentru a face totul mai accesibil”, a povestit tânăra.

Citește și: Selfie-ul care a șocat întreaga lume

Vreau să le spun (insurgențiloe) că pot încerca să omoare cât de mulți pot, dar asta nu înseamnă că vom înceta să ne luptăm cu ei. Voi continua să muncesc. Nu putem sta acasă doar pentru că afară nu este sigur. Asta este viața și trebuie să ripostăm. Așa ripostăm noi”, a continuat Musazai.

Acum că a terminat facultatea, Breshna vrea să își continue studiile și plănuiește să urmeze cursurile unui masterat în drept sau drepturi umane.

Sursă foto: Twitter

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!