Minunile Sfintei Parascheva

De Oana Savin pe
Minunile săvârșite de Sfânta Cuvioasă Parascheva au făcut ca, an de an, numărul credincioșilor care merg la Iași să fie tot mai mare. Mii de pelerini se adună, pe data de 14 octombrie, în fața Catedralei Metropolitane din Iași, unde se află moaștele acestei Sfinte. Aici găsești câteva din minunile Sfintei Parascheva. 

Pelerinii caută tămăduire și mângăiere, iar răspunsul Cuvioasei Parascheva nu se lasă prea mult așteptat. Sfânta Parascheva a înfăptuit mii de minuni, multe dintre ele și în zilelele noastre.

Minunile Sfintei Parascheva

Racla cu moaștele Sfintei Parascheva, topită

Pe data de 13 iunie 1641, cinstitele Moaște ale Cuvioasei Parascheva au fost așezate în Biserica Sfinții Trei Ierarhi din Iași. În noaptea zilei de 26 decembrie 1888, o lumânare dintr-un sfetnic a aprins întregul paraclis în care se aflau Moșatele Sfintei. Focul a topit racla de argint, însă trupul Cuvioasei a rămas intact.

În urma acestui incident, Sfintele Moaște au fost mutate în Catedrala Mitropolitană.

Citește și: Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria Mică sau Nașterea Domnului

Cuvioasa Parascheva a vrut să rămână în România

Începând cu anul 1944, ofensiva sovietică prevestea ocuparea unei părți din Moldova. Astfel, centrele mitropolitane din Cernăuți din Iași au fost evacuate pentru a nu cădea pradă nelegiuiților.

Pe 15 martie, cinstitele Moaște au pornit spre Mănăstirea Turnu din Vâlcea. Însă, pe drum, acestea s-au oprit la Mănăstirea Samurcăsești din Ciorogârla, în apropiere de București.

Între 27 octombrie și 26 noiembrie 1944 au fost așezate în Catedrala din București, lângă moaștele Sfântului Dimitrie Basarabov. După această dată, au fost reașezate în Catedrala din Iași.

Se spune că, în anul 1945, câțiva soldați sovietici ar fi încercat să ia Moaștele Cuvioasei Parascheva și să le ducă în Rusia. Însă, Cuvioasa nu s-a lăsat mișcată din orașul ei.

Sfânta Parascheva a alungat seceta și a adus ploaia

În vara anului 1947 România a fost cuprinsă de o mare secetă, iar oamenii și animalele supraviețuiau cu greu. Moaștele Sfintei Parascheva au fost atunci scoase din catedrală și purtate, în procesiune, prin satele Moldovei.

Pe tot parcursul procesiunii, în urma preoților ce însoțeau racla, veneau nori mari de ploaie.

O tânără s-a vindecat de leucemie

În anul 1950, o tânără studentă din Iași a fost diagnosticată cu leucemie. Atât ea, cât și familia ei, au mers la Moștele Sfintei Parascheva și i-au cerut ajutorul. După două luni de rugăciuni stăruitoare, post și sfinte slujbe, tânăra s-a vindecat de această boală incurabilă.

Comuniștii au vrut să îngroape moaștele, dar Pământul nu le-a vrut

În anii 1950, comuniștii au decis să îngroape pe ascuns Moaștele Cuvioasei Parascheva. În dimineața în care bărbații delegați cu această sarcină au început să sape o groapă, cerul s-a întunecat deodată, a început să bată un vânt năprasnic, iar o ploaie torențială cu grindină, tunete și fulgere a cuprins tot locul.

Speriați, oomenii au alergat spre catedrală pentru a cere ajutorul Cuvioasei și mila lui Dumnezeu. Furtuna s-a oprit și cerul s-a luminat, după mai multe rugăciuni.

Citește și: Tradiții și superstiții de Sfântul Ilie, aducătorul de ploi

Sfânta Paracheva și-a ridicat singură capul

Părintele Ilie Cleopa a povestit cum, într-un an, când i-a venit rândul să stea alături de racla Cuvioasei, au venit la el două femei bătrâne. Acestea i-au cerut să le lase să se închine fără a mai sta la rând deoarece sunt neputincioase și voi doar să-i mulțumească Sfintei.

Femeile aveau la ele o pernuță lucrată manual pentru Sfânta Parascheva, în semn de mulțumire, pentru că le vindecase de boală.

Potrivit părintelui Cleopa, atunci când femeile s-au apropiat de raclă, sfânta a ridicat singură capul, iar bătrânele i-au așezat perna drept căpătâi. Apoi, Sfânta și-a așezat capul la loc.

Sfânta Parascheva a vindecat un bolnav de cancer

Un ieșean în vârstă de 30 de ani a fost diagnosticat cu cancer. Fără a-l anunța pe pacient, medicul a spus familiei acestuia că mai are de trăit cel mult două luni. Intuind faptul că are o boală grea, despre care nu i s-a spus direct, după ieșirea din spital bărbatul s-a dus către Catedrală.

Când i-a venit rândul să se închine la raclă, el a luat-o în brațe și a stat așa timp de o jumătate de oră. El s-a rugat sfintei să îl tămăduiască de orice boală ar avea, până în momentul în care a simțit o pace interioară. Plecând cu inima împăcată, el a mers la rudele sale.

După externare, el nu și-a mai luat medicamentele, fiind convins de ajutorul primit de la Sfânta Parascheva.

După două luni a mers la un nou control, unde doctorul a constatat cu uimire că boala se afla într-un proces de regres. După câteva luni, cancerul dispăruse total.

Un preot a fost vindecat după ce s-a rugat prin zidul catedralei

Un preot din Ardeal era bolnav de plămâni. El a făcut atât de multe injecții cu antibiotice încât începuse să orbească.

Imediat după ce un medic oftalmolog i-a confirmat simptomele de orbire, preotul s-a urcat în tren și a mers la Catedrala din Iași. Fiind târziu în noapte, biserica era încuiată. Atunci, preotul a mers lângă zidul acesteia, în dreptul locului unde se aflau Moaștele Sfintei Parascheva și s-a rugat până a doua zi. Din acel moment, el nu a mai avut probleme cu plămânii, iar ochii săi și-au recăpătat complet vederea.

Sursă foto: 123rf.com

Vezi și ce alte sărbători sunt în calendar ortodox octombrie

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro