Tradiţii şi superstiţii de Lăsata Secului pentru postul Crăciunului

De Unica.ro, pe Ultimul update Marți, 10 noiembrie 2020, 16:01

Sâmbătă, 14 noiembrie, sărbătorim lăsata secului pentru postul Crăciunului, care începe de duminică şi durează 40 de zile. Vezi care sunt tradiţiile şi obiceiurile la Lăsata Secului.

Ce este Lăsata Secului

Lăsata Secului este ultima zi în care se mănâncă „de dulce” înainte de postul Crăciunului. Conform calendarului ortodox, Lăsata Secului se sărbătoreşte pe 14 noiembrie, dar dacă această zi cade miercurea, Lăsata Secului va fi cu o zi înainte.
Postul Crăciunului, care începe pe 15 noiembrie este primul post din anul bisericesc, iar ca importanţă este al doilea după postul Paştelui. Este un post lung, dar destul de blând pentru că toate zilele de sâmbătă şi duminică, plus zilele de sărbătoare sunt cu dezlegare la peşte, ulei şi vin.

Tradiţii şi obiceiuri de Lăsata Secului

Tradiţia spune că ortodocşii trebuie să profite de ultima zi în care se mănâncă „de dulce”, astfel că familia şi prietenii se adună în jurul mesei festive încărcate cu preparate din carne, brânză şi ouă. Este un prilej de sărbătoare şi distracţie în familie. Masa începe cu pâine şi sare, apoi fiecare poate mânca după pofta inimii.
Masa împodobită de sărbătoare, cu faţă de masă albă, se aşază lângă o icoană.

Superstiţii de Lăsata Secului

În seara de Lăsata Secului, se ung ferestrele, uşile şi porţile cu usturoi pentru a ţine la distanţă spiritele rele. Fetele necăsătorite care ţin post negru de Lăsata Secului se vor căsători în anul următor.

Resturile de la masa festivă nu se aruncă la gunoi, ci se dau la păsări sau se aruncă spre răsărit pentru a proteja casa de rele. De asemenea, vasele în care s-au gătit mâncărurile de sărbătoare se spală şi se asază cu gura în jos pe parcursul nopţii pentru a alunga spiritele rele.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!