De ce ai senzația că pici în gol atunci când adormi

De Mihaela Dobre, pe
Ești pe punctul să adormi când, deodată, te trezești brusc cu o senzație de cădere în gol? Acest fenomen poartă numele de „spasm hipnagogic” și apare în perioda de tranziție dintre veghe și somn. Care este explicația acestei senzații?

Citește și – 7 trucuri prin care poți manipula reacțiile organismului

Specialiștii spun că spasmul hipnagogic apare atunci când se contractă mușchii involuntar, de obicei cei de la picioare. Este un fenomen experimentat de orice om și, uneori, se întâmplă și în timpul nopții, fără ca tu să îți dai seama, pentru că nu este suficient de puternic pentru a te trezi.

Deși motivul din spatele spasmului hipnagogic nu este cunoscut, există mai multe teorii. Una din ele spune că această senzație este una normală, un fel de mic „rateu” al sistemului nervos care devine „confuz” la tranziţia dintre veghe și somn. Alţii specialiști vorbesc despre un reflex moştenit de la strămoșii noştri care dormeau în copaci: atunci când adormim, creierul nostru confundă starea de relaxare musculară cu căderea dintr-un copac, reacţionând rapid printr-o contracţie involuntară a muşchilor.

Această senzație are, de asemenea, legătură cu activitatea motorie. Factori precum stresul, anxietatea, consumul de cafea sau exercițiile fizice efectuate seara sunt asociați cu spasmele nocturne.

Din punct de vedere nutrițional, s-a descoperit că deficiența de magneziu, calciu și fier crește riscul apariției spasmului hipnagogic.

Citește și – Ce este, de fapt, spasmofilia

Foto – 123rf

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro