Ora de vară 2022. Când se schimbă ora în România și cum ne afectează această schimbare

De Adina Zamfir, pe

Ora de vară 2022 va aduce zile mai lungi, mai însorite și mai calde. La sfârșitul lunii martie, România trece la ora de vară 2022 și vom beneficia de mai multă lumină în timpul zilei.

Ora de vară 2022 intra în vigoare în noaptea dintre 26 și 27 martie. În ultima zi de duminică din luna martie, conform regulamentelor internaționale, România trece la ora de vară, astfel că ziua va fi mai lungă, iar nopțile mai scurte.

Trecerea la ora de vară este încetățenită în România din perioada celui de al doilea război mondial, după ce această măsură și-a dovedit eficiența economică în Germania și în Marea Britanie.

Ora de vară este în prezent implementată în peste 70 de state ale lumii şi afectează peste un miliard de oameni anual. Uniunea Europeană a adoptat ora de vară folosită în Anglia – anume, din ultima duminică a lunii martie până în ultima duminică a lunii octombrie.

Ora de vară 2022. Cum se schimbă ora în România

În dimineața zilei de duminică, 27 martie, ora 3 va deveni ora 4. Pentru a trece la ora de vară 2022, vom da ceasurile înainte cu o oră. Vom pierde o oră din ziua de duminică, dar vom câștiga mai multă lumină naturală seara, pe timpul verii, până în luna octombrie.

Ziua de 27 martie va fi cea mai scurtă din an pentru că va avea numai 23 de ore. Pe data de 27 martie, soarele va răsări la ora 6:00 și va apune la ora 18:32.

Lumina zilei va fi în continuă creștere de la echinocțiul de primăvară până la solstițiul de vară.

Când a fost adoptată ora de vară în România

În țara noastră, din rațiuni economice impuse de realitatea războiului, a fost adoptată ora de vară în anul 1939 și a fost menținută câțiva ani. Ulterior, din 1943, ora de vară a fost abandonată, dar s-a revenit la ea în perioada comunistă, din 1979, astfel încât muncitorii să ajungă pe lumină în fabrici dimineața devreme.

Tot mai multe voci cer azi renunțarea la ora de vară, multe persoane fiind afectate de pierderea unei ore într-o zi de duminică, în care odihna este importantă.

Ora de vară 2022. Când se schimbă ora în România și cum ne afectează această schimbare

De asemenea, un studiu realizat la nivel european în 2017, arată că trecerea la ora de vară 2022 nu are niciun beneficiu real asupra economiei. Din contră, apar efecte nedorite asupra sănătății, asupra agriculturii și asupra siguranței în traficul rutier.

În anul 2018, un grup de parlamentari români au solicitat renunțarea la ora de vară are generează perturbări ale traficului aerian și feroviar și are consecințe asupra sănătății umane. De asemenea, ei au prezentat un studiu care demonstra că ora de vară nu mai produce avantaje economice în ceea ce privește folosirea eficientă a curentului electric. Lumea s-a schimbat radical din perioada interbelică, orașele sunt luminate noaptea aproape la fel ca ziua, iar lucrătorii au programe atât de variate de lucru, încât nimeni nu mai depinde de lumina zilei până seara târziu.

Cum ne afectează trecerea la ora de vară

O zi de duminică mai scurtă cu o oră ne împiedică pe mulți dintre noi să ne odihnim suficient. Multe persoane se plâng de oboseală a doua zi, luni, când trebuie să meargă la muncă.

De asemenea, sunt foarte multe persoane care nu se pot adapta rapid la schimbarea orei. Ele manifestă stări de anxietate, nervozitate și oboseală care se pot manifesta timp de câteva zile după schimbarea orei.

Pentru o perioadă scurtă de timp pot interveni schimbări hormonale dictate de melatonină, un hormon produs pe timpul nopții care îi dictează creierului când se apropie ora de somn și de odihnă.

Sâmbătă marcăm și Ora Pământului 2022

Tot în weekend, mai exact sâmbătă, pe 26 martie, în România și multe alte țări din lume va fi marcată Ora Pământului. Este un eveniment organizat în ultima sâmbătă din luna martie, cu scopul de a atrage atenția asupra problemei dioxidului de carbon emis în atmosferă la producerea energiei electrice.

Ora Pământului constă în stingerea luminii și oprirea aparatelor electrocasnice neesențiale timp de o oră, în mod voluntar, atât de către consumatorii individuali cât și de către instituții și unități economice. Astfel, sâmbătă seară, de la ora 20:30 până la 21:30, oamenii din întreaga lume sunt îndemnați să stingă luminile, cu scopul de a atrage atenția asupra efectelor schimbărilor climatice care afectează planeta.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!