10 actori români de Oscar propuşi de criticii de film

De Nicoleta Galeteanu pe

6. Mirela Oprişor – Marţi, după Crăciun

Drama (firească) a unei soţii care află de infidelitatea soţului poate că nu ar mai impresiona pe nimeni. Dar sentimentul chinuitor de ură şi revoltă pe care actriţa le probează latent în rolul soţiei Adriana Hanganu, îţi transmite inevitabil aceleaşi stări puternice de indignare, emoţie, decepţie.

7. Dragoş Bucur – Boogie

Rolul Boogie din filmul lui Radu Muntean îi dă ocazia lui Dragoş Bucur să construiască, cu o naturaleţe expresivă, tipologia personajului său recunoscut şi în „Poliţist, adjectiv”.
Calm, resmnat cu perspectiva unei vieţi mediocre de om însurat, Dragoş Bucur face un joc remarcabil, de un rafinament greu de neobservat.

8. Horaţiu Mălăele – Această lehamite

Filmul, produs în ’94 de regizorul Mircea Daneliuc, este o comedie savuroasă, unde umorul negru şi comicul de situaţie – născociri şi pandalii regizorale -, dar mai ales farmecul actorilor construiesc în cel mai autentic stil tabloul stării de fapt româneşti, de ieri, de azi şi de mâine.

Doina moare într-un accident de circulaţie şi sufletul ei caută să se reîncarneze. Transportată la spital şi supusă reanimării, doctoriţa Vali constată că e însărcinată în aproape patru luni, iar Bebe (Horaţiu Mălăele) este tatăl copilului, care, pentru el, înseamnă obţinerea unei locuinţe.

9. Răzvan Vasilescu – Portretul luptătorului la tinereţe

Încercarea regizorului Constantin Popescu de a recrea o pagină a istoriei româneşti, prin producţia „Portretul luptătorului la tinereţe”, îl plasează în mod inspirat pe Răzvan Vasilescu în rolul lui Alimănescu.

În postura unui partizant anticomunist, actorul dezvoltă extrem de frumos calităţile incontestabile ale celor care s-au opus reginului totalitarist – curajul, emoţia, idealurile, frica.

10. Anamaria Marinca – 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile

Otilia (Anamaria Marinca) şi Găbiţă împart aceeaşi cameră dintr-un cămin studenţesc. Găbiţă este însărcinată, avortul este ilegal şi niciuna dintre ele n-a mai trecut prin aşa ceva până acum.

Camera o urmăreşte pe ea mai mult pe Otilia decât pe Găbiţă, fata cu problema, pentru că drama (regia Cristian Mungiu) arată că, deşi nenorocirea nu ni se întâmplă năuă, ne afectează inevitabil, încercând să ajutăm. Iar rolul este jucat magistral de Anamaria Marinca.

Foto: Agerpres şi Arhivă Ringier

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2