Socata, băutura copilăriei

De Unica.ro, pe Ultimul update Marți, 11 mai 2021, 13:53

Socata este o băutură tradiţională românească degustată şi apreciată de multe generaţii. Din aromele copilăriei fiecăruia nu lipseşte gustul minunat al acestei băuturi răcoritoare.
Pentru este 1 iunie şi pentru că este sezonul socului, puteţi să vă bucuraţi copilaşii din familie cu tradiţionala băutură românească.

Se poate prepara şi în extrasezon din flori uscate de şoc care se păstrează în pungi de hârtie ţinute la loc răcoros. Trebuie ţinut cont că se mai pierde din aromă florilor prin procesul de uscare, de aceea se pun în plus încă 2-3 flori uscate la reţetă de socată.

Florile de soc sunt recomandate că terapie pentru combaterea multor afecţiuni: digestive (au proprietăţi diuretice şi laxative), respiratorii (răceală, gripă şi bronşită), dermatologice, oculare, reumatice, cardiace sau de nutriţie (în cura de slăbire).

În continuare, va propunem o reţetă simplă de socată.

Ingrediente

10-12 flori de soc (se pot adaugă şi mai multe dacă va place sucul mai concentrat)
1 kg de zahăr (se poate înlocui cu miere)
2-3 lămâi mari
8 gr drojdie proaspătă
8 litri de apă rece
un borcan de 10 litri

Mod de preparare

Se spăla florile de şoc şi se pun pe fundul borcanului. Se adaugă zahărul şi sucul de lămâie, plus cojile de lămâie taiete felii (se poate pune şi coajă de lămâie rasă). Apoi se pune apa cât să acopere totul şi se lasă până a două zi la macerat.

A două zi se umple borcanul cu apa rece, se amestecă, se adaugă drojdia (care ajută la fermentaţie), se acoperă cu un tifon şi se mai lasă 2 sau 3 zile într-un loc cald şi însorit (depinde cât de cald este în locul de depozitare).

În fiecare zi se amestecă lichidul din borcan, dimineaţa şi seara. Că să vă asiguraţi că totul decurge bine, gustaţi amestecul, în felul acesta veţi şti când este gata. Atunci când a ajuns la nivelul de aciditate dorit, strecuraţi socată, puneţi-o în sticle şi depozitaţi-o în frigider. Socata se serveşte rece.

O cură de 2 săptămâni, cu câte 1 litru de socată pe zi, are efecte remarcabile la persoane cu surmenaj nervos, astenie.

Dacă vrei să faci și alte lucruri bune din soc poți încerca și rețeta de sirop de soc!

Află şi alte 37.000 de reţete şi articole, numai pe Gustos.ro!

Foto: Shutterstock

Socata, băutura copilăriei

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!