Povestea de viață a cântăreței Dalida. Cum a ajuns, de la glorie și dragoste, la sinucidere

.

Cântăreața Dalida ar fi împlinit marți, 17 ianuarie, 90 de ani. „Vedeta cu paiete”, niciodată prinsă pe picior greșit, şi-a pus capăt zilelor în luna mai 1987, la vârsta de 54 de ani. În urma ei, au rămas numeroşi admiratori șocați de gestul ei, dar și o viață zbuciumată, demnă de un scenariu de film.

Viața avea să îi aducă faimă, succes, zâmbete și mulți admiratori, însă rănile aveau să o facă să nu mai poată continua, motiv pentru care a decis să își pună capăt zilelor

Povestea de viață a cântăreței Dalida

Yolanda Gigliotti s-a născut la 17 ianuarie 1933, în familia unor artişti imigranţi italieni, într-un cartier popular din Cairo, capitala Egiptului. Tatăl ei a fost prim-violonist la operă, iar mama e croitoreasă. Yolanda a avut alți doi frați, Bruno și Orlando, cel care va deveni celebrul impresar al Dalidei.

În primii ani ai Yolandei, familia se teme ca nu cumva să-şi piardă vederea. Va trebui să suporte nişte ochelari cu dioptrii enorme, destinaţi să corecteze o gravă miopie şi un uşor strabism.

Yolanda a rămas orfană la 13 ani, atunci când tatăl ei moare. Fratele mai mare, devene capul familiei și începe să acorde o atenție sporită și excesivă surorii sale, pentru a o proteja, scrie historia.ro.

Drumul spre glorie al Dalidei. Plecarea la Paris

În 1954, câştigă titlul de Miss Egipt, ceea ce o va plasa pe coperta revistei Cinémonde. În aceeaşi zi, e descoperită de un cineast francez, Marc de Gastyne, care-i convinge familia s-o lase să zboare la Paris, colo unde Dalida avea să cunoască succesul.

Citește și: Aura Urziceanu împlinește 76 de ani. Drama care i-a marcat viața solistei de muzică jazz

Ajunsă la Paris, Dalida intră în grija unui impresar, însă acesta nu se limitează decât să îi asigure minimul pentru supraviețuire. Într-o serie de scrisori pe care le adresează familiei, Yolanda îi minte pe cei de acasă.

Le scria că locuieşte pe lângă Champs-Elysées, fără a preciza că e o cameră de servitoare; le descria întâlnirile din lumea cinematografiei, fără a sublinia că se soldează cu un şir de refuzuri și îl evoca pe amabilul vecin de la etajul opt, fără a spune că e singurul său prieten.

După aproape un an de luptă cu nostalgia după Cairo şi dorinţa de-a se întoarce acasă, interpretează primele melodii ale lui Aznavour, apoi ale lui Juliette Greco. După obţinerea succesului, Dalida joacă în câteva filme.

Dalida, de la dragoste la prima vedere, la sinucidere

În august 1966, singură de câteva luni, Dalida află ce înseamnă dragostea la prima vedere. Mai exact, cântăreața se îndrăgostește de Luigi Tenco. Dalida vede în el un bărbat complex, provocator, însă, obiectiv vorbind, el era doar un anarhist, ce va demonstra o sexualitate dezlănţuită, un om anti-sistem, un individ plin de contradicţii şi un caracter autodistructiv. 

La nici o lună distanță, încearcă şi ea să se sinucidă, pe când se afla la Hotelul Prince-de-Galles, un loc favorit al lui Luigi, de la Paris. Din fericire este descoperită la timp.

Citește și:  Marele regret al actorului Mitică Popescu: ”În profesia noastră nu realizezi la timp chestia asta”

Între 1977 şi 1987, apare consacrarea pentru Dalida. Face un remarcabil concert de revenire în Egipt, cu Salma ya salama. La Paris, în Palatul Sporturilor, umple cinci mii de locuri cu un show pe stil american. În ultimele şase luni, Dalida trăieşte cu încetinitorul, înregistrând ca un mecanism nişte discuri depăşite, nişte cântece în care nu mai crede.

În seara sinuciderii, a organizat o petrecere mondenă pentru a-şi îndepărta apropiaţii, după care i-a lăsat o scrisoare iubitului de-atunci, care tocmai îşi încălcase promisiunea.

A redactat un mesaj sobru:„Viaţa mi-e insuportabilă. Iertaţi-mă.”. A fost găsită în pat, într-o pijama albă imaculată, cu părul fascinant despletit pe pernă, ca o Frumoasă din Pădurea Adormită. Cea care considera că şi-a ratat viaţa a lăsat totuşi, în urma sa, amintirea unei victorii strălucite: nouăzeci de milioane de discuri vândute în lumea întreagă, o voce şi o imagine întipărite în memorie.

Sursă fotografii: Profimedia Images

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton