Totul despre cancerul pancreatic, boala care a ucis-o pe Ionela Prodan

De Mădălina Manole pe 17 aprilie 2018
Ionela Prodan a murit aseară, la vârsta de 70 de ani, la spitalul Elias din Capitală, acolo unde era internată de mai multe luni. Îndrăgita artistă de muzică populară a fost diagnosticată cu cancer pancreatic.

Cancerul pancreatic este a patra cea mai severă formă de cancer, în primul rând pentru că simptomele nu sunt concrete, iar atunci când acestea apar și crează neplăceri, boala se află într-un stadiu avansat. Din păcate, lipsa manifestărilor, asemenea cancerului hepatic, boala care a ucis-o pe Ileana Ciuculete, face ca această afecțiune să fie depistată mult prea târziu, atunci când vindecarea devine imposibilă. Iată care sunt simptomele cancerului pancreatic!

  • Diabetul. Un diabet instalat brusc poate fi un semn alarmant care să trimită la investigații suplimentare, avand in vedere că pancreasul, printre altele, este responsabil de secreția insulinei. Conform studiilor, aproximativ 40% dintre pacienţii diagnosticaţi cu cancer pancreatic au fost diagnosticaţi, cu un an sau doi inainte, cu diabet. Însă, nu este obligatoriu ca persoanele diagnosticate cu diabet să edzvolte cancer pancreatic.
  • Scaderea bruscă în greutate. Un alt simptom care ar trebui să trimită de urgență la medic este pierderea în greutate, aparent fără motiv și inexplicabilă. Cauza este tulburarea enzimelor digestive.
  • Lipsa poftei de mâncare. Cercetătorii italieni au observat că pacienții care au fost diagnosticați cu cancer pancreatic au acuzat o scădere a apetitului si faptul că senzația de sațietate se instalează rapid, fără a consuma o cantitate mare de mâncare, cu aproximativ 6-8 luni înainte de a primi diagnosticul.
  • Modificarea gustului. Conform studiului realizat de cercetătorii italieni, o parte dintre pacienții diagnosticați cu cancer de pancreas și-au pierdut gustul pentru anumite alimente cum sunt cafeaua, vinul și tigările, acestea provocându-le, în plus, chiar senzație de greață.
  • Icterul. Colorarea in galben a ochilor si a pielii poate fi, de asemenea, prim simptom al cancerului de pancreas deoarece tumora blocheaza canalul de evacuare a bilei în colecist.
  • Mâncărimi la nivelul pielii. Icterul poate provoca senzații puternice de mâncărime la nivelul pielii, în special pe tălpi și palme, ca reacție adversă la bilirubină.
  • Arsuri abdominale. Fără a fi confundate cu simptomele gastritei sau ulcerului, arsurile abdominale provocate de cancerul pancreatic radiază către zona dorsală și dispar în momentul în care persoana se apleracă în față.
  • Marirea veziculei biliare. Imposibilitatea de eliminare a bilei conduce la mărirea veziculei biliare.
  • Scaun deschis la culoare, uleios si foarte urât mirositor. Tulburarea enzimelor face ca acestea să nu mai descompună corect alimentele, în special grăsimile.

Citește și – Care au fost ultimele cuvinte ale Ionelei Prodan înainte să moară

Citește și – Cum arăta Ionela Prodan în tinerețe

Sursă foto: Facebook

Cum arăta Adelina Pestrițu în copilărie: "Îmi dau seamă cât de repede trecem prin viață"

Cum arăta Adelina Pestrițu în copilărie: "Îmi dau seamă cât de repede trecem prin viață"