De la începutul războiului din Ucraina, din 24 februarie 2022, peste 70.000 de cetățeni ucraineni au intrat în România, iar dintre aceștia peste 33.000 de mii au rămas la noi, solicitând azil.
Datele deţinute de Ministerul Afacerilor Interne arată la nivel naţional intrări din Ucraina, de cetăţeni ucrainieni – 16.248, o creştere de 43% şi intrări pe Republica Moldova, dintre cele 21.000 de persoane, 10.758 sunt ucrainieni. Aş vrea să revin pe intrări din Ucraina, din cele 16.248 de persoane intrate, 10.566 sunt cetăţeni ucrainieni. În cursul zilei de ieri, au fost 225 de cetăţeni ucraineni care au solicitat azil în ţara noastră, ridicând la 373 numărul de cetăţeni ucraineni care au solicitat protecţia României prin aplicarea solicitării de azil – a afirmat purtătorul de cuvând al Guvernului, Dan Cărbunaru, potrivit observatornews.ro.
Cetățenii ucraineni car intră în România se împart în două categorii: cei care au pașaport sunt considerați turiști și pot sta pe teritoriul țării 90 de zile, iar cei care au doar buletin, pot cere azil, iar ulterior obține statutul de refugiat. Solicitanții de azil beneficiază de un ajutor financiar din partea statului român în valoare de 15 lei / persoană pe zi, potrivit Centrului Național Român pentru Refugiați (CNRR).
Românii s-au mobilizat pe rețelele de socializare pentru a sări în ajutorul ucrainenilor care fug de războiul din țara lor. Pe Facebook, mai mulți români din diverse zone ale țării au anunțat că-și pun la dispoziție locuințele pentru a-i ajuta pe cei care vin din Ucraina.
Când am văzut fotografiile cu femeile cu copii n-am putut vorbi vreo trei ore. Având copii… oricine ar fi făcut la fel – a declarat pentru Europa Liberă un bărbat din Neamț, tată de gemeni, care și-a pus la dispoziție pensiunea pe care o are la Izvorul Muntelui.
Alți români au scris pe pagina de Facebook “Uniți pentru Ucraina” diverse mesaje prin care anunță că oferă cazare și hrană familiilor cu copii care vin din țara vecină atacată de Rusia.
Am și eu trei copii și mi se pare înfiorător ceea ce vedem acolo și nici nu ne putem imagina prin ceea ce trec părinții, familiile și copiii în momentul în care trebuie să se despartă sau trebuie să plece cu nimic – a declarat o altă persoană.