Raed Arafat, despre măsurile de protecție la primirea unui colet

.
După ce 24 de angajați ai unei firme de curierat din România au fost testați pozitiv cu COVID-19, Raed Arafat a vorbit despre pericolul de a te infecta atunci când primești un colet, dar și despre măsurile de protecție obligatorii în acest caz. 

Angajații uneia dintre cele mai mari firme de curierat din România, care lucrau ca manipulanți marfă în depozitul din Ștefănești, județul Ilfov, au fost infectați cu virusul SARS-CoV-2. Toți oamenii care au intrat în contact cu aceștia au intrat în carantină la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile, iar în depozit s-a intensificat triajul epidemiologic, pentru ca toată lumea să lucreze în condiții de siguranță la Fan Courier.

Starea angajaților confirmați cu noul coronavirus e foarte bună. Cea mai mai parte sunt asimptomatici. Pe lângă cei testați pozitiv, mai avem 10 angajați în izolare la domiciliu”, a explicat Cornel Morcov, director comercial al companiei.

Acesta a mai spus că „echipele au funcționat independent, fără a interacționa între ele. Acesta e și motivul pentru care o mică parte din angajații din depozitul Ștefănești au fost infectați, ținând cont că numărul angajaților e mult mai mare.”

Citește și: Raed Arafat: „Noi clar ne pregătim pentru valul doi”

Klaus Iohannis, despre măsurile de relaxare ce vor intra în vigoare din 15 iunie 2020

Raed Arafat, despre măsurile de protecție la primirea unui colet

Secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat, a vorbit despre acest subiect la Digi24 și a explicat în ce măsură ne expunem riscului de a fi infectați cu virusul SARS-CoV-2 atunci când primim colete de la curieri bolnavi de COVID-19.

„Rămâne riscul minimal în aceste situații, nu putem vorbi de un risc major sau unul care să creeze îngrijorări. Riscul prin colete să se transmită ceva este minimal și foarte multe țări au continuat activitățile de curierat și de poștă”, a spus Raed Arafat, care a menționat că riscul mai mare este „dacă te întâlnești cu cineva, dacă există un schimb de aerosoli, care este de fapt modalitatea de transmitere a virusului, dar nu prin colet.”

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a explicat și ce măsuri de protecție sunt eficiente atunci când primim colete: „Este bine după ce ai manipulat coletul și ai deschis ambalajul să te speli bine pe mâini, adică se de dezinfectezi ca persoană, iar ambalajul să fie aruncat”.

În ceea ce privește folosirea mânușilor, Arafat este de părere că aceasta nu este o măsură sigură decât „cu condiția să știi cum se scot mănușile și să știi că și ele transmit”.

„Mănușile nu înlocuiesc spălatul pe mâini, că în loc să te speli pe mâini, te vei spelă pe mănuși dacă le porți. Pentru că tot trebuie mănușa dezinfectată și spălată dacă rămâi cu ea în mâini. Problema este că virusul poate să rămână pe mănușă, poate să rămână pe degetele mâinii. Important este să speli și să dezinfectezi mâinile”, a subliniat secretarul de stat.

Sursă foto: Vlad Chirea/Libertatea

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton