Raed Arafat: „Noi clar ne pregătim pentru valul doi”

De Unica.ro, pe
Raed Arafat susține că este posibil să existe un al doilea val al epidemiei de COVID-19, chiar dacă nu poate estima dacă acesta va fi mai puternic sau mai slab decât cel din prezent. Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne consideră că, în acest context, este nevoie de “o formă” de stare de alertă.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a declarat în cadrul unei emisiuni TV că România ar trebui să fie pregătită pentru un al doilea val al epidemiei de COVID-19, să se păstreze anumite măsuri de siguranță, astfel încât să nu mai fie nevoie de restricții drastice dacă acest lucru se întâmplă: „Poate că dacă ne pregătim mai bine nu trebuie să luăm măsuri atât de dure cât am luat. Asta o să vedem. Dar o formă de stare de alertă va trebui, care va fi conţinutul ei, care sunt lucrurile care pot fi scoase (…) poate că aşa se poate discuta la nivel politic. Eu sper totuşi să se ajungă la o înţelegere pe linie politică, pentru că, ca situaţie, pe linie medicală, pe linia de coordonare nu vom putea să lucrăm într-o situaţie de normalitate totală când noi nu suntem, de fapt, într-o situaţie de normalitate totală”, a afirmat Raed Arafat, potrivit news.ro.

Citește și: Klaus Iohannis, despre măsurile de relaxare ce vor intra în vigoare din 15 iunie 2020

Raed Arafat, despre al doilea val al epidemiei de COVID-19

În ceea ce privește un al doilea val al epidemiei de COVID-19, Arafat a menționat că autoritățile iau în calcul și acest scenariu, în care „clar că anumite măsuri vor trebui să fie din nou luate şi adaptate.”

„Noi clar ne pregătim pentru valul doi. Că va şi mai puternic, că va fi mai slab decât ăsta, nu poate nimeni să spună. (…) Este foarte greu de spus, cine se aşteaptă să venim şi să spunem «staţi liniştiţi, nu va fi nicio problemă», înseamnă că se aşteaptă la o declaraţie total neprofesionistă. Cine ne atacă pentru că zicem că urmează, poate, un val doi, înseamnă că nu înţelege cu ce ne confruntăm şi trebuie să înţeleagă că noi, cei de la situaţii de urgenţă, de la sănătate publică, nu putem să venim şi să spunem «staţi liniştiţi, nu va fi nimic». Noi avem obligaţia acum, mai mult, să ne pregătim” a mai adăugat Raed Arafat.
În ceea ce privește reacția autorităților la un al doilea val al epidemiei de COVID-19 și nemulțumirea românilor cu privire la restricțiile impuse, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne este de părere că este de datoria statului să se pregătească: „Noi avem obligaţia acum, mai mult, să ne pregătim, să ne pregătim stocurile, să nu ne luaţi dumneavoastră la întrebări în luna septembrie sau octombrie că de ce nu suntem pregătiţi. Pentru că exact asta e de făcut, ce nu am făcut în ani de zile acum e momentul să facem. Şi la nivel european, România fiind implicată în stocurile europene, se lucrează în acest sens (…) şi la nivel de România stocurile noastre încep să se completeze, să se umple. Noi trebuie să vedem ca stocurile strategice să ajungă la un nivel la care, dacă intrăm într-o situaţie în care am intrat acum aproximativ trei luni, să fim mult mai bine pregătiţi”, a afirmat Raed Arafat.
Sursă foto: Hepta.ro
Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro