Intrarea Maicii Domnului în Biserică, sărbătorită pe 21 noiembrie. Ce este bine să faci în această zi

.

Pe data de 21 noiembrie este sărbătorită, în calendarul ortodox, Intrarea Maicii Domnului în Biserică, fiind comemorată momentul în care Fecioara Maria a fost adusă de părinții ei, Ioachim și Ana, la vârsta de 3 ani, la Templul din Ierusalim pentru a fi închinată lui Dumnezeu. Aceasta este prima mare sărbătoare din Postul Crăciunului.

Intrarea Maicii Domnului în Biserică, sărbătorită pe 24 noiembrie

Intrarea Maicii Domnului în Biserică este prăznuită pe 21 noiembrie și este o sărbătoare a Luminii, aducătoare de noroc și bucurie. Această sărbătoare, marcată cu cruce roșie în calendar, mai este cunoscută și sub numele de Ovidenia sau Vovidenie, termen ce provine din slavonă și înseamnă „ceea ce se face văzută”.

Ziua de 21 noiembrie este una plină de tradiții și obiceiuri. De asemenea, în această zi există câteva restricții de care trebuie să ții cont.

Citește și: Rugăciunea mamei către Fecioara Maria

Citește și: Sfinții Mihail și Gavril, tradiții, obiceiuri, superstiții. Ce nu ai voie să faci pe 8 noiembrie

Ce semnifică Intrarea Maicii Domnului în Biserică

Sfinții Ioachim și Ana nu puteau avea copii și dorindu-și din tot sufletul urmași s-au rugat lui Dumnezeu să le dăruiască un copil. ACeștia au promis că dacă dorința lor se va îndeplini, ei îl vor duce la templu și îl vor închina lui Dumnezeu. Peste o perioadă un înger a venit la ei și le-a spus că vor avea o fată pe care trebuie să o numească Maria.

Binecuvântați cu copilul mult dorin, Ioachim și Ana au dus-o pe Fecioara Maria la templu, unde aceasta a rămas de la vârsta de 3 ani până la 15 ani.

La templu, Maria şi-a petrecut întreaga copilărie, crescând în curăţenie sufletească, rugându-se neîncetat şi citind Scriptura împreună cu alte fecioare, văduve şi preoţi.

Fecioara Maria a fost anunțată apoi de Arhanghelul Gavriil că îl va naște pe Fiul lui Dumnezeu. Atunci, aceasta a părăsit templul și s-a logodit cu Iosif, martorul fecioriei ei şi al miracolului divin al naşterii pruncului Iisus.

Citește și: Tradiţii şi superstiţii de Sfântul Dumitru. Ce trebuie să faci pentru a fi ferit de necazuri

Citește și: Lăsata secului pentru Postul Crăciunului. Ce tradiții respectă creștinii!

Tradiții și obiceiuri de Vovidenie

Potrivit credinței populare, de Intrarea Maicii Domnului în Biserică, la fel ca de Crăciun, Cerurile se deschid și oamenii pot înțelege graiul animalelor. Este momentul în care credincioșii se roagă pentru împlinirea celei mai mari dorințe a lor.

Această credință transformă Vovidenia într-un moment propice pentru a-i pomeni pe cei trecuți în neființă, aprinzând lumânări și înălțând rugăciuni pentru sufletele lor. Se acordă o atenție specială celor care au murit fără lumânare sau celor înecați, în speranța că, prin intermediul rugăciunilor și pomenilor, li se va lumina calea spre lumea de dincolo.

De asemenea, în această zi, credincioșii aduc la biserică diverse ofrande: bucate de post, pește (fiind dezlegare la pește) și lumânări, pentru a fi sfințite. Aceste prinoase simbolizează nu doar recunoștința față de Dumnezeu și față de Maica Domnului, ci și o conexiune între lumea materială și cea spirituală. Se crede că alimentele sfințite aduc sănătate și belșug în familiile credincioșilor, iar lumânările aprinse simbolizează lumina divină care alungă întunericul și aduce bucurie și reușite în viață, potrivit crestinortodox.ro.

La țară, fetele care vor să-și afle ursitul merg la fântâna din sat cu o lumânare albă. La cântatul cocoşului, fiecare fată aprinde lumânarea aşezată pe marginea fântânii şi priveşte în fântână. Pe luciul apei, fata care împlineşte ritualul are șansa să vadă chipul ursitului ei.

În această zi, copiii pun crengi de măr în vase cu apă. Acestea, ținute în lumină și căldură, înmuguresc și înfloresc, și sunt folosite în noaptea de Anul Nou drept sorcove. În colindele românești se cânta, în plină iarnă, despre florile dalbe, flori de măr, sau despre măruț, mărgăritar. Nu avem cum să nu ne întrebăm ce măr ar putea face în decembrie flori dalbe? Și de ce măr? Pentru că strămoșii noștri știau de la bătrânii lor că acea nuielușa a Sfântului Nicolae trebuie să fie una de măr, iar dacă aceea înflorea până de Nașterea Domnului, înseamnă că sfântul a mijlocit pentru iertarea celui căruia i-a dăruit crenguța, flori dalbe.

Superstiții de Intrarea Maicii Domnului în Biserică

Ca superstiție care a rămas neclintită de-a lungul timpului este aceea de a nu spăla în această mare zi, iar unii credincioși încă aleg să nu spele până la Sângiorz.

Se spune că vremea din ziua de 21 noiembrie prevestește cum va fi întreaga iarnă. O zi senină și caldă este interpretată ca un semn că iarna va fi blândă, în timp ce frigul, ploaia, ceața sau ninsoarea prevestesc o iarnă grea. De asemenea, se crede că cei care sărbătoresc această zi sfântă vor avea parte de belșug în gospodărie și hambarele pline tot anul. 

Tot în zona rurală, întrucât se credea că în noaptea de Vovidenie strigoii circulau fără opreliște, se ungeau cu usturoi cercevelele ferestrelor, tocurile ușilor, vatra și cuptorul care comunicau, prin horn, cu exteriorul.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton