Curiozități despre cea mai vârstnică femeie din lume. Călugărița Andre a murit la 118 ani

De Ovidiu Cojocaru, pe Ultimul update Miercuri, 18 ianuarie 2023, 16:00

Cea mai în vârstă persoană din lume, călugărița franceză Lucile Randon (Andre), a murit la vârsta de 118 ani.

Lucile Randon, care și-a pus numele de sora André când a luat ordinele sfinte în 1944 – a murit în somn la azilul de bătrâni din Toulon, Franța, unde a locuit în ultima parte a vieții.

Călugărița Andre era cea mai vârstnică persoană din lume

Născută în 1904 în sudul Franței, a trăit două războaie mondiale și și-a dedicat o mare parte din viață catolicismului. „Numai bunul Dumnezeu știe” secretul longevității ei, a spus ea într-un interviu, scrie BBC.

Curiozități despre cea mai vârstnică femeie din lume. Călugărița Andre a murit la 118 aniIcon photoVEZI GALERIA FOTO (1 / 7)

Născută când Turul Franței abia se inventase, sora André a văzut și schimbat de-a lungul anilor și 27 de șefi de stat francezi.

Un purtător de cuvânt de la azilul ei de bătrâni, David Tavella, a împărtășit marți vestea morții ei reporterilor. „Este o mare tristețe, dar… a fost dorința ei să se alăture fratelui ei iubit. Pentru ea, este o eliberare”, a spus Tavella.

Se spunea că sora André are o relație strânsă cu frații ei. Ea le-a spus reporterilor că una dintre cele mai frumoase amintiri ale ei a fost întoarcerea lor în siguranță de la luptele de la sfârșitul Primului Război Mondial. „A fost rar”, și-a amintit ea. „În familii erau de obicei doi morți și nu doi în viață”.

În ciuda faptului că era oarbă și depindea de un scaun cu rotile, sora André avea grijă de alți bătrâni – dintre care unii erau mult mai tineri decât ea.

Într-un interviu acordat în aprilie anul trecut la agenția de presă AFP, sora André a spus: „Oamenii spun că munca ucide, pentru mine munca m-a ținut în viață, am continuat să lucrez până la 108 ani”.

Un nume în Cartea Recordurilor

În timpul aceluiași interviu, ea a spus că i-ar fi mai bine în rai, dar a continuat să se bucure de plăcerile pământești precum să mănânce ciocolată și să bea un pahar de vin în fiecare zi.

Ea era cea mai vârstnică din Europa de ceva vreme, dar a intrat în Cartea Recordurilor Guinness în aprilie anul trecut ca cea mai în vârstă persoană din lume, după moartea lui Kane Tanaka, o japoneză care a trăit până la vârsta de 119 ani.

Nu a fost prima ei apariție în cărțile recordurilor. În 2021, a devenit cea mai în vârstă persoană care s-a vindecat de Covid-19.

Citește și: Ce se va întâmpla cu gemenele minore ale Lisei Marie Presley. În grija cui ar putea ajunge

Sora André s-a născut într-o familie protestantă, dar s-a convertit ulterior la catolicism, înainte de a fi botezată când avea 26 de ani.

Impulsată de dorința ei de „a merge mai departe”, ea s-a alăturat unui ordin de călugărițe cunoscut sub numele de Fiicele Carității la aproximativ 15 ani după decizia ei de a se alătura Bisericii Catolice.

A fost repartizată la un spital din Vichy, unde și-a petrecut cea mai mare parte a vieții sale profesionale, aproximativ 31 de ani.

Într-unul dintre ultimele ei interviuri, ea le-a spus reporterilor: „Oamenii ar trebui să se ajute unii pe alții și să se iubească în loc să se urască. Dacă am împărtăși toate acestea, lucrurile ar fi mult mai bine”.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!