George Simion a intrat în atenția publicului larg în momentul în care a anunțat că candidează la alegerile prezidențiale 2025, în locul lui Călin Georgescu, în momentul în care acestuia CCR i-a interzis o nouă candidatură. Co-fondatorul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) este un fost lider de galerie, un parlamentar controversat, dar și un protestatar care în anul 2018 a fost expulzat din Republica Moldova.
George-Nicolae Simion s-a născut pe 21 septembrie 1986 la Focșani, județul Vrancea. Liderul AUR are 38 de ani, este absolvent de istorie și un cunoscut activist. A participat la numeroase proteste în stradă care promovau unirea României cu Republica Moldova. I-a fost interzis accesul în această țară timp de cinci ani, iar acum are interzis în Ucraina.
Cu toate acestea, Simion a reușit să convingă milioane de români să îl voteze în primul tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai.
Politicianul a absolvit în 2005 Colegiului Naţional ”Gheorghe Lazăr’’ din Bucureşti. În 2008 a terminat Facultatea de Administraţie şi Afaceri a Universităţii din Bucureşti. Este absolvent al programului de masterat la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza’’ din Iaşi, promoția 2010, având ca temă de cercetare ”Crimele comunismului’’, potrivit biografiei de pe site-ul său.
George Simion a povestit, în cadrul unui interviu, ca provine dintr-o familie modestă. Părinții acetuia locuiesc în continuare la Focșani. Tatăl liderului AUR a fost condamnat, în anul 2019, de către Curtea de Apel, la o amendă penală de 5.290 lei pentru ultraj, după ce a lovit cinci polițiști.
La vârsta de 20 de ani, George Simion a a devenit activ civic, organizând la București un protest pentru susținerea elevilor români de la liceul „Gheorghe Asachi” din Chișinău.
Șase ani mai târziu, în 2012, a organizat un marș comemorativ la Chișinău pentru a marca 200 de ani de la anexarea Basarabiei de către Imperiul Țarist, eveniment la care au participat 7.000 de oameni.
George Simion a devenit cunoscut în spațiul public în anul 2009, când a aprins lumânări pentru Ion Iliescu, în fața casei fostului președinte, când acesta împlinea vârsta de 79 de ani. Gestul său a provocat discuții aprinse în spațiul public.
Un doar un an în urmă, acesta îl agresa verbal pe senatorul Șerban Nicolae în plenul și pe holurile Senatului, el fiind invitat de către Péter Eckstein-Kovács.
În 2010, actualul lider AUR a revenit în centrul atenției după ce a aruncat cu bani tot în Ion Iliescu, la o lansare de carte.
„Te așteptăm la marș, măi, animalule!”, scria pe una dintre foile care erau agitate de tinerii care veniseră special pentru Ion Iliescu.
George Simion a fost scos cu forța afară de la acel eveniment, după care a fost ridicat de jandarmi și dus la Poliție.
George Simion, expulzat din Republica Moldova
George Simion a susținut în nenumărate rânduri ideea unirii României cu Republica Moldova. Acesta a promovat evenimente și campanii care să întărească legăturile dintre cele două țări.
Ca activist civic, a lansat platforma unionistă ”Acțiunea 2012”, militând pentru unificarea României cu Basarabia.
De-a lungul anilor, acesta a coordonat diverse acțiuni în România și Republica MOldova, precum cel din 2012, la de Bîlți, intitulat „Bălți simte românește”.
În anul 2018, George Simion a organizat „Marea Adunare Centenară” la Chișinău, un eveniment la care au participat 100.000 de oameni.
Acțiunile lui au dus la interdicții din partea autorităților moldovene, culminând cu expulzarea sa din 2018, când a primit o interdicție de 5 ani pe teritoriul Republicii Moldova.
Candidatura eșuată la alegerile europarlamentare
George Simion a participat, în anul 2019, la alegerile europarlamentare, sub sloganul „România Mare în Europa”. Dar a obținut un scor de doar 1,21%, neffind eligibil la Bruxelles.
Atunci, acesta a decis că fondeze partidul Alianța pentru Unirea Românilor, împreună cu Claudiu Târziu, iar unirea României cu Republica Moldova fiind un punct central al programului AUR.
Un an mai târziu, AUR a obținut rezultate bune la alegerile parlamentare, după ce și-a făcut campanie pe Facebook și a ajuns cunoscut în comunități radicale de pe internet, cu lideri naționaliști și ultraconservatori.
Atunci, președintele formațiunii anunța că susţine unirea României cu Basarabia, iar colegii săi afirmau că purtarea măştii anti Covid-19 este abuzivă.
George Simion, în centrul unor incidente în Parlament
George Simion a fost implicat în câteva incidente și în Parlamentul României. În februarie 2022, acesta l-a agresat pe fostul ministru al Energiei, Virgil Popescu.
În timpul unei moțiuni de cenzură împotriva lui Virgil Popescu, Simion a urcat la tribuna Parlamentului, l-a prins de ceafă pe ministru și i-a spus că e „hoț”. Popescu i-a replicat mai întâi că este „un rus”, pentru ca, mai apoi, la insistențele lui Simion că este un „hoț”, Popescu să-i spună „prost”.
Atunci, liderii politici au cerut sancționarea liderului AUR.
„Am fost la domnul Virgil Popescu la prezidiu să îi spun că e un hoţ, pentru că este un hoţ. Nu e nicio agresiune, că nu i-am făcut nimic”, spunea atunci Simion.
După doar două luni, George Simion l-a atacat din nou pe Virgil Popescu.
„Ia uite-l pe hoţul Virgil ce stă aici în prima bancă… Hoţul Virgil, această eroare a naturii…” a spus liderul AUR, în timp ce era atenționat de președintele de ședință că i se va opri microfonul.
Un alt incident între cei doi a avut loc pe aeroportul din Viena, unde Simion i s-a adresat lui Popescu cu formula ”hoţul Virgil”, spunându-i ca a venit la ”stăpânii de la OMV”. În replică, ministrul Energiei l-a numit din nou ”trompetă rusească” şi l-a întrebat dacă a fost trimis de Putin la Viena.
George Simion l-a mai hărțuit odată pe ministrul Energiei pe holurile Parlamentului, sub privirile jurnaliștilor.
George Simion, interzis în Ucraina
George Simion nu a primit interdicție doar în Republica Moldova, ci și în Ucraina. În luna martie a anului trecut, premierul Marcel Ciolacu declara că a consultat documente oficiale care arată că liderul AUR are interdicția de intrate și în Ucraina.
”Cred că e un semnal suficient de puternic că un om politic este interzis în acest moment de a intra în două ţări vecine. (…) Nu îmi cereţi să divulg lucruri pe care nu am voie să le vorbesc, e o decizie administrativă întemeiată”, spunea atunci Marcel Ciolacu.
Vezi în Galeria FOTO de mai sus mai multe imagini cu George Simion