Ce se întâmplă cu echipa de robotică a Afganistanului, compusă doar din fete, după ce talibanii au preluat puterea

De Andreea Catrina, pe Ultimul update Marți, 17 august 2021, 12:00

Afganistanul are o echipă de robotică, compusă exclusiv din fete, cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani. După ce talibanii au preluat puterea, viețile lor au ajuns să fie puse în pericol, cu atât mai mult cu cât se știe despre fete că au legături cu lumea occidentală, participând în trecut la diverse competiții internaționale.

O avocată pentru drepturile omului încearcă acum să le scoată pe fete din țară, după cum notează publicația New York Post.

„Fetele sunt disperate. Se află acum în Herat, unde deja nu mai au voie să meargă la școală. Talibanii le-au spus tuturor fetelor și femeilor că nu mai au voie în școli, în universități sau la locurile de muncă”, a declarat avocata pentru drepturile omului Kimberley Motley, într-o intervenție la televiziunea canadiană.

Herat, orașul natal al fetelor, este al treilea cel mai mare oraș din Afganistan, și a fost cucerit de talibani cu doar câteva zile înainte de capitala Kabul.

Fetele din echipa de robotică ajunseseră, în ultimii ani, un simbol al noului Afganistan – o țară în care femeile luptau pentru libertatea lor și pentru visurile lor. Pasionate de inginerie și robotică, adolescentele au câștigat mai multe premii la concursurile internaționale la care au participat.

“Ne îngrijorează viitorul lor. Aceste fete vor să studieze ingineria, inteligența artificială, au planuri mărețe. Pur și simplu ne rugăm de guvernul canadian, ne rugăm de premierul Justin Trudeau să le dea voie să meargă în Canada. Am ales Canada pentru că ele au mai fost acolo, chiar au câștigat un concurs acolo, în 2018”, a declarat avocata Kimberley Motley. “Pentru ele, întâlnirea de atunci cu prim-ministrul Trudeau a fost o experiență care le-a schimbat viața”, a completat avocata.

Citește și – Doi tineri, de 30 de ani, fără comorbidități, dar nevaccinați, au murit de COVID-19

Citește și – Micutzu, implicat într-un scandal în centrul Capitalei: „Un tip a agresat-o pe logodnica mea!”

Citește și – A murit bucătarul echipei naționale, Yalcin Cadîr

Citește și – De unde ar fi început, de fapt, pandemia de COVID-19. Ce a dezvăluit un expert OMS

Foto – Profimedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter