Vești bune de la Klaus Iohannis! Saloanele de coafură și cabinetele stomatologice se redeschid mai repede decât ne așteptam

De Raluca Vițu, pe Ultimul update Luni, 04 mai 2020, 16:50

Președintele României, Klaus Iohannis, a avut luni, 4 mai 2020, o ședință la Palatul Cotroceni, cu premierul și mai mulți miniștri, cu privire la măsurile de gestionare a epidemiei de coronavirus.  Iohannis a declarat că din 15 mai va intra în vigoare starea de alertă.

„Am finalizat întâlnirea pe care am avut-o cu premierul și mai mulți miniștri, am analizat situația în care ne aflăm. O să încep cu ceva legat de zilele care au trecut. Am văzut cu toții că lucrurile au stat destul de bine. Sunt foarte mulțumit de felul în care oamenii au reacționat la apelul autorităților și chiar dacă a fost 1 mai nu am avut încălcări semnificative ale regulilor”, a început Iohannis discursul, apoi a vorbit despre măsurile care vot fi luate dupa data de 15 mai.

„Am analizat mai multe chestiuni și unele dintre deciziile pe care le-am luat sunt de interes. În primul rând starea de urgență nu va fi prelungită. Nu voi emite un nou decret. Și în acest fel data de 14 mai este ultima zi de stare de urgență. Începând din 15 mai pentru a ține epidemia sub control vom intra într-o stare de alertă. Această stare de alertă este prevăzută de legislația specifică care clarifică cum se acționează în situația unei epidemii.

Citeşte şi: Raed Arafat, despre ce se va întâmpla după data de 15 mai

Situația nu s-a îmbunătățit încă. Nu vreau să apară impresia că epidemia a trecut. Nu a trecut, din păcate. Am avut și astăzi peste 300 de persoane testate pozitiv.

Însă, trebuie să mergem mai departe și asta se concretizează în starea de urgență.

Câteva lucruri se schimbă. După 15 mai ne putem mișca în interiorul localității unde avem treabă. Deplasările să se facă atunci când sunt necesare.

Relaxarea se va face pas cu pas și fiecare pas va dura 2 săptămâni. Următorul calup de relaxare va veni la începutul lunii iunie. Din 15 mai vom avea la dispoziție saloanele de îngrijire personală. De asemenea se vor redeschide cabinetele stomatologice și muzeele.

Măsurile de relaxare nu se aplică în localitățile care sunt în carantină. Acolo această relaxare nu va avea loc decât atunci când ni se spune de la experți că pericolul este diminuat.

Deplasările vor fi restricționate pentru a pleca din localitate. Sunt câteva excepții. Este voie să se plece pentru probleme medicale, în interes de serviciu, pentru sport individual. Deci sporturile individuale vor fi permise. Rămâne restricția că sunt interzise întâlnirile cu mai mult de trei persoane. Un aspect important. Sportivii de performanță vor putea în condiții speciale să înceapă cantonamentele dar nu vor începe competițiile sportive decât după o perioada destul de lungă. Pentru amatori nu se deschid bazele sportive,” a declarat Klaus Iohannis.

sursa foto – Facebook

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!