Cum se sterilizează masca de protecție în cuptorul cu microunde

De Raluca Vițu, pe Ultimul update Vineri, 15 mai 2020, 11:35

Profesorul Silviu Gurlui, conferențiar la Facultatea de Fizică Al. I. Cuza din Iași, a explicat cum pot fi sterilizate măștile de protecție în cuptorul cu microunde.

„Orice corp are o frecvență naturală, proprie. Dacă din exterior avem o radiație care să rezoneze cu această frecvență proprie, corpul se poate distruge. Pe acest principiu sunt făcute studii pentru alte virusuri, de tip H1N1, H2N3, care arată că o frecvență ridicată de 8 GHz, le poate distruge. Frecvențe apropiate de această valoare putem găsi și în viața de zi cu zi, în cuptoarele cu microunde”, a explicat Silviu Gurlui, la Digi24.

Citeşte şi: Rafila: „Nu se recomandă purtarea măștii pe stradă. Iar mănușile dau un fals sentiment de siguranță”

Apoi, a detaliat pașii care trebuie urmați în procesul propriu-zis de sterilizare a măștii.

„În primul rând, trebuie să scoatem piesele metalice, orice accesoriu din mască, umezim masca foarte bine, o punem în cuptorul cu microunde și apoi pe treapta maximă reglăm echipamentul. Timp de 5 minute iradiăm corpul, lăsăm 5 minute să se răcească cuptorul și revenim încă 5 minute. 10 minute la puterea maximă reprezintă o doză suficient de bună pentru a distruge aceste virusuri. Materialele care sunt higroscopice, care absorb apă, vor fi mai fierbinți atunci când le vom scoate din cuptor. Cele care sunt nehigroscopice nu vor avea un asemenea efect termic.

Citește ediția de mai a revistei Unica. O găsești AICI. Un format nou, digital, accesibil gratuit din chioșcul online Ringier

De altfel, efectul de distrugere al virusului nu este termic, ci este un efect al interacțiunii radiației cu particulele de tip rezonant”, a mai spus profesorul Gurlui.

sursa foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!