Raed Arafat: „La o petrecere în spațiul închis nu cred că eu aș merge, chiar dacă sunt vaccinat”

De Unica.ro, pe
Autoritățile au anunțat noi măsurile de relaxare ce vor fi aplicate din 15 mai, iar printre acestea se numără și libertatea de a organiza evenimente private, atât în spații deschise, cât și în spații închise. Șeful DSU, Raed Arafat, spune însă că el nu ar participa încă la o petrecere în spațiu închis, chiar dacă este vaccinat.

Klaus Iohannis a anunțat noi măsuri de relaxare din data de 15 mai, printre care se numără posibilitatea de organiza evenimente private precum nunțile și botezurile, atât în interior, cât și în exterior, dar cu un număr limitat de persoane. Șeful DSU, Raed Arafat, spune însă că el nu ar participa la o petrecere momentan, chiar dacă este vaccinat împotriva COVID-19.

Raed Arafat: „La o petrecere în spațiul închis nu cred că eu aș merge, chiar dacă sunt vaccinat”

„La o petrecere mâine în spațiul închis nu cred că eu aș merge, chiar dacă sunt vaccinat. Încă! Mai aștept. Eu, personal, nu aș merge. Eu personal, care nu sunt om de petreceri, nu merg de regulă la petreceri, însă dacă mă invită cineva în spațiu închis, aș spune că încă mai aștept. Dacă mă invită la o masă în spațiu închis, să stăm să mâncăm la o masă, să discutăm… Este cu totul altfel. Este contactul”, a spus Raed Arafat, potrivit Digi24.

„Petrecerea sau discoteca sau în club… este altfel de contact, mult mai apropiat, de regulă e mai aglomerat, lumea se mișcă foarte mult. Pe când la masă stai, mănânci și discuți cu oamenii care sunt în jurul tău”, a mai spus secretarul de stat în MAI.

Acesta a precizat că tinerii mergeau și până acum la petreceri, chiar dacă acest lucru era interzis.

„De ce să ne ascundem acum? O făceau și până acum. Trebuie respectate aceste reguli. Nu cred că tinerii vor da petreceri și se vor testa cu teste rapide. Eu sper ca în viitor să avem tineri vaccinați”, a mai spus Raed Arafat.

Citește și: Studiu COVID-19: Pacienții cu simptome neurologice prezintă un risc de deces de șase ori mai mare

Studiu: anticorpii dobândiți de vindecarea de COVID-19 durează până la opt luni

Raed Arafat avertizează: „Riscul cel mai important e ca unii să spună: gata, am scăpat, de ce să mă vaccinez?”

Starea de alertă va fi prelungită din 13 mai 2021. Ce măsuri de relaxare vor fi luate

Care sunt măsurile de relaxare anunțate de Klaus Iohannis

Klaus Iohannis a anunțat câteva dintre măsurile de relaxare ce vor fi aplicate de sâmbătă, 15 mai 2021, în contextul în care rata de infectare cu virusul SARS-CoV-2 a scăzut considerabil în România.

„Am stabilit un calendar cu măsuri de relaxare pentru această vară, condiționate de rata de incidență și gradul de vaccinare. Țintele de vaccinare sunt 5 milioane de persoane la 1 iunie, 6 milioane la 1 iulie și 7 milioane la 1 august. Vom avea o relaxare pas cu pas, care să ne permită să reluăm multe activități și să nu ne expună pericolului revenirii pandemiei în forță”, a transmis Klaus Iohannis.

Printre măsurile de relaxare se numără renunțarea la obligativitatea de a purta masca de protecție în exterior, excepție făcând piețele, târgurile, stațiile de transport public.

„Masca va trebui însă purtată în continuare în interior. Tot din acest weekend, se elimină restricțiile de circulație noaptea, iar programul magazinelor va reveni la normal. Activitățile sportive în aer liber vor fi posibile cu spectatori, în limita a 25% din locuri ocupate.

De la 1 iunie, va crește și capacitatea de cazare, precum și cea de servire în restaurante. Nunți, botezuri, mese festive vor putea fi organizate în aer liber, începând cu 1 iunie, cu maximum 70 de persoane, iar în interior cu 50.

Se elimină aceste limitări dacă toți participanții sunt vaccinați, același lucru fiind valabil și în cazul sălilor de sport. În privința școlilor, se aplică în continuare scenariile de până acum, bazate pe rata de incidență, fiind foarte probabil ca anul școlar să se încheie cu toți elevii în școală.

Dacă vrem să ieșim din pandemie, dacă ne dorim să ne reluăm toate activitățile, trebuie să ne vaccinăm!”, a mai spus Klaus Iohannis.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!