Pandemia de coronavirus afectează prognozele meteo

De Unica.ro, pe
Pandemia de coronavirus a început să afecteze până și prognoza meteo. Din cauza Covid-19 sunt este diminuat fluxul de date necesare pentru realizarea unor prognoze meteorologice.

Potrivit Organizației Meteorologice Mondiale, citată de Știrile ProTV, avioanele comerciale sunt o sursă importantă de măsurare a vânturilor și temperaturilor globale, dar traficul aerian a scăzut din cauza restricțiilor de călătorie, precum și a scăderii numărului de pasageri.

În anumite părţi ale lumii, mai ales deasupra Europei, scăderea numărului de măsurători efectuate în ultimele două săptămâni a fost dramatică”, au anunțat reprezentanții OMM.

Citește și: Țara care a interzis cuvântul „coronavirus”. Cine poartă mască riscă să fie arestat

Pentru moment calitatea prognozelor nu a avut de suferit, însă, „pe măsură ce scăderea numărului de date obţinute prin observaţii meteorologice realizate cu ajutorul avioanelor continuă să se manifeste şi să se extindă, putem să ne aşteptăm la o scădere graduală a fiabilităţii previziunilor meteo”, a precizat Lars Peter Riishojgaard, specialist OMM.

„Impacturile generate de schimbările climatice şi creşterea numărului de dezastre provocate de vreme vor continua. De aceea, este esenţial ca guvernele să fie atente la capacităţile lor naţionale de observări meteorologice şi de avertizare timpurie, în pofida crizei declanşate de COVID-19”, a explicat Petteri Taalas, directorul OMM.

Sursă foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!