Nelu Tătaru: „Asimptomaticii, internați și evaluați în maximum 48 de ore”

De Unica.ro, pe Ultimul update Miercuri, 15 iulie 2020, 12:51
Nelu Tătaru a anunțat ce se va întâmpla cu persoanele testate pozitiv cu COVID-19 simptomatice sau asimptomatice, cât vor sta în spital sau care sunt condițiile de izolare la domiciliu. 

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat după discuțiile de la Senat referitoare la legea privind izolarea și carantina că „fiecare pacient infectat cu coronavirus va beneficia de o evaluare în primele 48 de ore”, care se va face în spital. Persoanele care și-au făcut testul vor fi nevoite să stea în izolare până la aflarea rezultatului.

Citește online gratuit numărul de iulie al revistei Unica

„Fiecare pacient își va face o evaluare clinică, biologică, paraclinică, radiologică și medicul curant va avea și posibilitatea să-și susțină diagnosticul pe care îl pune la un momentul dat. După maxim 48 de ore, cei asimptomatici pot merge la domiciliu, cu izolare până la 14 zile, dacă mă refer la COVID. Pentru cei simptomatici, în funcție de simptome, se va decide prelungirea internării până la vindecare sau până devine asimptomatic”, a precizat Nelu Tătaru, potrivit Digi24.

Dacă ameliorarea va avea loc mai devreme de 14 zile, aceștia vor fi nevoiți să meargă în izolare. Bunurile persoanelor infectate vor fi dezinfectate și vor fi predate la externare.

Ministrul Sănătății a spus că urmează să fie discutate și sancțiunile pentru cei care încalcă legea privind „tot ce înseamnă sănătate publică în condiții de risc epidemiologic și biologic”.

Citește și: Nelu Tătaru: Prelungirea stării de alertă după 15 iulie este iminentă

„Sunt specificate în legea 55, avem și un Cod penal. Sper să ajungem la un numitor comun, atât ca patologie, cât și ca respectare a unor reguli”, a precizat Nelu Tătaru.

Potrivit noii legi, pacienții cu COVID-19 au posibilitatea să refuze tratamentul. De asemenea, medicii vor putea alege voluntar detașarea lor. Doar în cazul în care nu se găsesc cadre medicale „se vor face și detașări nevoluntare”. Acestea vor beneficia de indemnizații, asigurarea cazării și a unei diurne

În ceea ce privește copiii cu părinți internați în spital, aceștia rămân în custodia familiei până la gradul 4. Nu vor fi luați de stat”.

Sursă foto: Hepta.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!