Minivacanța lunii august. Câte zile libere de la stat vor avea angajații

De Unica.ro, pe

Luna august vine cu o minivacanță pentru bugetari. Persoanele care lucrează la stat, dar și unii angajați din sectorul privat se vor bucura de o zi liberă pe 15 august, când se sărbătorește Adormirea Maicii Domnului. 15 august este declarată zi liberă legală, iar anul acesta, spre bucuria bugetarilor, va pica într-o luni. Așadar, românii și vor putea prelungi weekendul de la mijlocul lunii august cu încă o zi liberă.

În 2022, dintre toate cele 15 zile libere legale, șase cad în weekend, ceea ce înseamnă că angajații care lucrează doar în timpul săptămânii, de luni până vineri, se vor bucura, practice, doar de 9 zile libere legale, nu de 15.  

Următoarele zile libere legale din acest an sunt pe 30 noiembrie, cțnd e prăznuit Sfântul Andrei, pe 1 decembrie, de Ziua Națională a României și de Crăciun – pe 25 și 26 decembrie.

Citeşte şi: Apartamentul din România care a devenit viral. „Simt nevoia să mă spăl doar privind aceste poze!”

Pentru a nu se pierde zilele libere legale care cad în weekenduri, parlamentarii au depus un poriect de lege ce prevede modificarea Codului Muncii.

Acordarea zilelor libere se face de către angajator. În situaţia în care zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează se suprapun peste zilele de repaus săptămânal, de regulă sâmbătă şi duminică, zilele libere se acordă în zilele care succedă celor de repaus săptămânal.

Această reglementare va veni în ajutorul companiilor din sectorul privat, astfel acestea îşi vor putea gestiona din timp activităţile şi perioadele libere, pentru a se alătura angajaţilor din sectorul public. Armonizarea acestor sfere oferă şi posibilitatea programării activităţilor familiale în familiile în care părinţii lucrează în ambele sectoare economice (public şi privat), măsură apreciată nu doar de către angajatori şi angajaţi, dar şi de unităţile turistice – se arată în proiectul de lege, potrivit impact.ro.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!