Ludovic Orban a comentat dur acuzațiile de manipulare privind numărul cazurilor de COVID-19

De Unica.ro, pe
După ce PSD a acuzat Guvernul că nu spune adevărul cu privire la număr real al cazurilor de COVID-19, Ludovic Orban a afirmat că "cine lansează astfel de alegații în spațiul public este complet dus cu capul".

După izbucnirea pandemiei de COVID-19 s-au lansat numeroase teorii ale conspirației cu privire la originea virusului SARS-CoV-2, la modul în care se transmite, la tratamentele eficiente și la consecințe. Mulți s-au întrebat dacă acest virus există sau nu. Măsurile de siguranță nu au fost deloc bine primite de oameni, iar soluțiile găsite de autorități pentru a împiedica transmisiunea comunitară au fost îndelung comentate. În acest context, Partidul Social Democrat a acuzat Guvernul României că manipulează informațiile cu privire la numărul cazurilor de COVID-19, potrivit mediafax.ro.

Citește online gratuit numărul de iunie al revistei Unica

Premierul Ludovic Orban a răspuns dur acestor acuzații:  „Nu manipulăm nicio cifră. Avem un număr de laboratoare acreditate, aceste laboratoare fac analizele, acestea sunt nişte analize care se fac după o metodologie, există un sistem de centralizare. Nimeni nu poate să manipuleze astfel de informaţii. Cine lansează astfel de alegaţii în spaţiul public este complet dus cu capul. Pericolul există, există o rată mortalității de peste 6%. Este un pericol la adresa sănătății și a vieții, nu te poți juca. (…) Bagatelizarea sistematică a pericolului provoacă consecințe extrem de periculoase.”

Și Prof. Alexandru Rafila, Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, a vorbit despre manipularea datelor și a exclus varianta raportării de cazuri false de COVID-19 în România și este de părere că modul în care sunt colectate datele face “practic imposibilă orice manipulare”.

“Lumea să fie conştientă că nu există niciun fel de regie, pentru că e foarte periculos să ne jucăm cu aceste scenarii, că se raportează cazuri false, mai multe, mai puţine sau că există tot felul de alte interese. Să ştiţi că în momentul de faţă modul de raportare a cazurilor face practic imposibilă orice manipulare a datelor, pentru că aceste cazuri sunt raportate de către fiecare judeţ în parte. Sunt 42 de raportări care se fac, se introduc într-o platformă dedicată, securizată de către STS şi practic este imposibilă (manipularea – n.red.). (…) Deci, nu există un centru de comandă care să ia cazurile, le prelucrează şi le introduce, ci fiecare judeţ introduce cazurile în această bază de date şi atunci este dincolo de orice fel de dubiu că nu se pot manipula aceste cifre”, a explicat Alexandru Rafila.

Citește și: Nelu Tătaru, despre creșterea accentuată a numărului de persoane testate pozitiv pentru Covid-19

Ludovic Orban, despre creșterea îngrijorătoare a cazurilor de COVID-19 în România

Ludovic Orban spune că este îngrijorătoare creșterea cazurilor de COVID-19. S-au raportat, potrivit bilanțului efectuat de autorități, peste 300 de noi îmbolnăviri zilnic în ultima săptămână, iar premierul a precizat că starea de alertă se va menține în România „cât timp va fi necesar”. De asemenea, el a acuzat că „politicieni iresponsabili au instigat românii la nerespectarea regulilor”.

„Numărul persoanelor diagnosticate cu COVID este mai mare decât numărul persoanelor vindecate. Creșterea numărului de cazuri încă nu ne determină să luăm alte restricții, dar este o creștere și este asociată măsurilor de relaxere luate. Soluția care rămâne în picioare este ca oamenii să respecte regulile – să poarte mască, să păstreze distanța fizică. Este fundamental”, a spus prim-ministrul Orban.

Sursă foto: Hepta.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!