Letonia va reintroduce armata obligatorie din 2023

De Unica.ro, pe Ultimul update Marți, 12 iulie 2022, 14:30

Letonia va reintroduce serviciul militar obligatoriu de anul viitor, pe fondul tensiunilor cu Rusia și al războiului din Ucraina.

Letonia a renunţat la serviciul militar obligatoriu după aderarea la NATO. Din 2007, armata acestei ţări baltice este formată din 7.500 de soldaţi în serviciu activ şi membri ai Gărzii Naţionale, sprijiniţi de 1.500 de soldaţi NATO, potrivit Digi24.

Sub amenințarea unui posibil conflict militar cu Rusia, ministrul leton al apărării Artis Pabriks a anunțat că armata va redeveni obligatorie pentru bărbați din 2023.

Actualul sistem militar al Letoniei şi-a atins limitele. În acelaşi timp, nu avem niciun motiv să credem că Rusia îşi va schimba comportamentul, a precizat ministrul.

Letonia vrea să construiască o nouă bază militară

Acesta a mai transmis că există un proiect de construire a unei baze militare în apropierea oraşului Jekabpils (sud-estul Letoniei), care va fi mai aproape de graniţa cu Rusia decât actuala bază de la Adazi.

Citește și: Lourdes, fiica Madonnei, aparițe provocatoare într-un body transparent

Adelina Pestrițu, criticată dur pentru banii cheltuiți pe o lenjerie de pat

“Dacă a trecut de o anumită vârstă, ce, o femeie nu mai are voie să iubească, să facă sex?”. Dana Săvuică, mesaj pentru românii care critică femeile, în funcție de vârstă

Lidia Buble, de nerecunoscut în vacanță în Grecia. „Am crezut că erai Cristina Ich”

Letonia, o țară cu mai puțin de două milioane de locuitori, are graniță cu Rusia, dar și cu Belarus, țara care s-a aliat cu aceasta în războiul împotriva Ucrainei. Granița, cu o lungime de 217 km, acoperă partea de est a Letoniei și partea de vest a Rusiei. Începe la frontiera dintre Estonia, Letonia și Rusia și se termină la frontiera între Belarus, Letonia și Rusia.

Amenințarea rusă asupra țărilor baltice, foste republici sovietice, este veche, iar războiul din Ucraina n-a reușit decât să o facă și mai prezentă. În Letonia, rușii și rusofonii reprezintă circa 34% din populație.

Sursă foto: Shutterstock

Vezi şi locuri de vizitat în Letonia – cele mai interesante destinații de vacanță!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!