Guvernul a anunțat noi măsuri de relaxare de la 15 iunie 2020

De Unica.ro, pe Ultimul update Vineri, 12 iunie 2020, 10:45
După ședința de Guvern ce a avut loc joi seară, Ludovic Orban a anunțat ce restricții vor fi ridicate începând cu data de 15 iunie 2020. Pe listă se regăsesc și alte măsuri de relaxare decât cele anunțate anterior de Klaus Iohannis. 

Ludovic Orban a anunțat care vor fi măsurile de relaxare convenite în ședința Comitetului Național pentru Situații de Urgență ce se vor aplica începând cu data de 15 iunie. În plus față de măsurile anunțate deja de președintele României, Klaus Iohannis, în Hotărârea de Guvern este cuprinsă reluarea mai multor activități, cum ar fi jocurile de noroc, respectiv loteria și casele de pariu.

De asemenea, Orban a specificat faptul că odată cu închiderea școlilor va înceta și sprijinul financiar pentru părinţii care stau acasă cu copiii, dar se vor redeschide grădinițele, creșele și afterschool-urile pe perioada vacanței de vară: „Permitem în condiţii extrem de stricte, care vor fi reglementate prin ordin comun al ministrului Sănătăţii şi al ministrului Educaţiei, redeschiderea grădiniţelor, a activităţilor de tip after-school care funcţionează în mod normal pe perioada verii”, a punctat Ludovic Orban, potrivit Digi24.

Citește și: DSP a blocat testarea bucureștenilor pentru anticorpi COVID-19. Gabriela Firea amenință cu plângeri penale

Măsuri de relaxare anunțate de Guvern

Din 15 iunie 2020 se renunță carantinarea/ izolarea la domiciliu pentru persoanele care vin din ţări cu număr mic de cazuri, cum ar fi Austria, Grecia și Bulgaria, cu condiția ca durata de ședere în aceste țări să nu depășească 14 zile: „Dacă sunt români care se duc într-un sejur de șapte zile în aceste țări, ei nu vor mai trebui să stea în izolare la întoarcere”, a spus Ludovic Orban. De asemenea, traficul aerian cu toate aceste țări care au coeficientul de evaluare sub 5 și pentru care nu va mai fi nevoie de autoizolare va putea fi reluat.

Premierul a anunțat că „se mărește la 6 numărul de persoane care nu locuiesc împreună şi care pot participa la activităţi recreative şi sportive desfăşurate în aer liber, respectiv ciclism, drumeţii, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit şi alte activităţi recreative şi sportive desfăşurate în aer liber, în condiţiile stabilite prin ordin comun al ministrului sănătăţii, după caz, cu ministrul tineretului şi sportului, ministrul mediului, apelor şi pădurilor sau ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale.”

Citește gratuit ediția de iunie a revistei Unica

Tot 6 este și „numărul de persoane care nu aparţin aceleiaşi familii şi pot circula ori forma grupuri pietonale.”

Așa cum a anunțat și Klaus Iohannis, la evenimentele private în spații închise se va permite participarea a maxim 20 de persoane. În schimb, la evenimentele private în spaţii deschise va fi posibilă participarea unui număr maxim de 50 persoane.

De asemenea, se vor redeschide mall-urile, dar fără restaurante, cafenele, locuri de joacă, săli de jocuri sau cinematografe.

Se va relua activitatea „ştrandurilor exterioare, a piscinelor exterioare sau a sălilor de sport/fitness, cu obligaţia respectării normelor de prevenire stabilite prin ordin comun al ministrului tineretului şi sportului şi al ministrului sănătăţii, în baza căruia îşi pot desfăşura activităţile.”

Va fi permisă și „desfășurarea activităţi de tratament balnear, cu obligaţia respectării normelor de prevenire stabilite prin ordin al ministrului sănătăţii.”

Sursă foto: Hepta.ro

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!