Ţigara de dimineaţa, cea mai periculoasă

De Erika Chivu, pe

Cine îşi aprinde prima ţigară imediat ce se trezeşte are o dependenţă mai puternică şi prezintă un risc mai mare de a face cancer pulmonar. Un studiu desfăşurat…
… la universitatea Penn State, din SUA, a măsurat nivelul de cotinină în corpul a peste 250 de fumători sănătoşi. Aceasta substanţă este un metabolit al nicotinei şi cercetătorii cred că nivelul ei este un indiciu privind riscul de a face cancer pulmonar.

S-au descoperit diferenţe mari în ce priveşte nivelul cotininei chiar şi printre persoanele care fumează acelaşi număr de ţigări pe zi.

O cantitate mai mare de substanţă au fumătorii care îşi aprind prima ţigară imediat ce se trezesc, indiferent dacă, pe parcursul zilei, fumează cinci sau 20 de ţigări.

Cele mai riscante, din acest punct de vedere, sunt primele 30 de minute ale zilei.

Dacă aştepţi măcar până după micul dejun, cotinina din corpul tău nu mai ajunge la un nivel atât de mare, deci, teoretic, ai mai puţine şanse să dezvolţi afecţiuni pulmonare, inclusiv tumori concerigene.

Cercetătorii nu ştiu cu exactitate ce legătură este între cotinină şi momentul primei ţigări. Ei banuiesc că ar avea legătură şi cu gradul de dependenşă. Cei care îşi aprind prima ţigară imediat ce s-au trezit au un mod de a fuma mai „intens” pentru că şi dependenţa lor este mai mare.  

Dacă primul gând pe care îl ai dimineaţa se referă la ţigări, atunci înseamnă că gradul de dependenţă este ridicat.

În cazul acesta, vindecarea ar necesita un efort mai mare şi o intervenţie mai importantă din  partea unor specialişti.

„Nu toţi fumătorii sunt la fel, iar, pentru depăşirea dependenţei, trebuie adoptată o abordare ce ţine cont de intensitatea şi frecvenţa «fumurilor», pofta de ţigară şi simptomele fizice ale fiecarei persoane”, a declarat unul din doctorii implicaţi în cercetare.

Toţi fumătorii îşi aprind prima ţigară de dimineaţă şi este normal să fie aşa pentru că te trezeşti după şapte-opt ore de abstinenţă şi corpul tau îşi cere drogul – nicotina. Însă, avertizează cercetătorii americani, daca tot nu poţi să te „lasi” complet, măcar încearcă să amâni puţin prima ţigară. Fă un duş, ia un mic dejun sănătos şi abia apoi aprinde-o.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!