Testează-te gratuit de cancer de col uterin. Află cum!

De Sandra S., pe Ultimul update Sâmbătă, 17 ianuarie 2015, 12:33

Ministerul Sănătății a demarat un program nou, special pentru femeile cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani: își pot face gratuit testul Babeș Papanicolau pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin.
Acum ai ocazia să faci în mod gratuit analizele Babeș-Papanicolau și tot ce trebuie să faci este să te prezinți la medicul de familie să-i ceri eliberarea formularului pentru recoltare și să afli unde este cel mai apropiat centru unde poți face testul. Rezultatele se primesc la 30 de la recoltare și le poți ridica de la cabinetul medicului de familie, unde se și interpretează.
Dacă rezultatul este negativ, poți repeta testul anul următor. În schimb, dacă rezultatul este pozitiv, va trebui să continui investigațiile pentru a afla dacă într-adevăr este vorba de cancer de col uterin.
Programul acesta a fost demarat de Ministerul Sănătății cu scopul de a preveni și combate cancerul de col uterin și pentru a reduce numărul de cazuri ai acestei boli.
De ce trebuie să faci testul Babeș-Papanicolau
Este important să mergi în mod regulat la medic, la control, și nu doar atunci când ai o problemă de sănătate, pentru că este mult mai ușor și mai ieftin să previi decât să tratezi. În al doilea rând, cu ajutorul testului Papanicolau specialiștii pot descoperii dacă celulele colului uterin au suferit mutații, dacă există fibroame sau alți factori de risc. Cancerul de col uterin poate fi vindecat dacă este prins în fază incipientă și poate fi tratat și ținut sub control dacă este prins mai târziu, însă condiția este să mergi la medic și să faci testul.
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro