De ce ai nevoie de suplimente cu vitamine

De Erika Chivu, pe

Vitaminele, esenţiale pentru un corp sănătos, ar trebui să vină din dietă. Din păcate, alimentaţia de astăzi e săracă în vitamine, deci mulţi au nevoie de suplimente.
Aşa complicat şi puternic cum este, corpul uman are un mare defect, acela că nu poate produce vitamine. În mod normal, le-ar primi zilnic din mâncare, dar având în vedere cât de greşită este alimentaţia modernă, mulţi dintre noi au nevoie de suplimente cu multivitamine.

În secolul XVIII, când marinarii sufereau cumplit din cauza scorbutului, doctorii credeau că boala se poate preveni printr-o igienă corectă, activitate fizică şi un moral ridicat. Au murit mulţi oameni până când s-a descoperit că scorbutul era o urmare a lipsei de vitamina C, normală de altfel la cei care petrec luni de zile pe mare, mâncând numai conserve. Mai apoi, doctorii şi-au dat seama că şi pelagra, beri-beri sau rahitismul puteau fi prevenite tot cu ajutorul vitaminelor.

Vitaminele au început să fie „descoperite”, rând pe rând, abia din 1910, iar în perioada următoare s-a înţeles cu adevărat cât de importante sunt ele.

La ce ajută vitaminele

La toate. Chiar dacă proteinele, carbohidraţii şi grăsimile sunt elementele ce hrănesc organismul, ele nu ar putea fi folosite dacă nu ar exista vitaminele. După cum explică unii nutriţionişti, vitaminele sunt pentru corpul nostru, asa cum e uleiul pentru o maşină: chiar dacă ai rezervorul plin de benzină, maşina nu porneşte decât când îi pui şi ulei.

Vitaminele sunt esenţiale pentru creşterea şi dezvoltarea organismului încă de la începutul vieţii intrauterine, când vitaminele facilitează reacţiile chimice care duc la formarea diverselor ţesuturi. E de ajuns să lipsească o anumită vitamină pentru ca lucrurile să ia o turnură proastă, ducând la o malformaţie sau o altă problemă majoră.

Chiar şi după ce am depăşit faza de creştere, vitaminele rămân esenţiale pentru menţinerea în stare bună şi funcţionarea, oaselor, muşchilor, sistemului nervos etc. Carenţele de vitamine pot însemna pierderea vederii pe timp de noapte, sângerări, diaree, oboseală, insomnii, demenţă, nervozitate, lipsa poftei de mâncare, vărsături şi multe alte neplăceri.

De ce să iei vitamine

Cele 13 vitamine necesare oamenilor se împart în două categorii. Patru din ele sunt solubile în grăsime – vitaminele A, D, E, K –  ceea ce înseamnă că sunt absorbite prin intestin în prezenţa grăsimilor şi apoi pot fi stocate pentru un timp în ficat şi în depozitele de grăsime. De aceea carenţele sunt mai rare, dar sunt posibile şi „supradozele”.

Celelalte nouă vitamine – C şi grupul B – sunt solubile în apă. Din cantitatea de vitamine pe care ai consumat-o astăzi, corpul ia atât cât are nevoie, iar resturile sunt eliminate prin urină. Asta înseamnă că vitaminele din această categorie trebuie consumate zilnic.

Află în pagina următoare dacă vitaminele îngraşă sau nu!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2