Metode de scurtare a menstruaţiei

De Erika Chivu pe

Află cât de eficiente sunt metodele folosite pentru scurtarea menstruaţiei şi dacă îţi pun sau nu sănătatea în pericol.
Când ai dureri şi o sângerare abundentă, chiar şi 4-5 zile de menstruaţie pe lună ţi se pare prea multe, mai ales dacă „pică” într-o perioadă când ai avea alte planuri. Aşa că femeile au fost mereu în căutarea unei soluţii pentru a-şi controla mai bine menstruaţia, atât ca durată cât şi ca perioadă. Din păcate, o metodă eficientă şi complet sigură nu s-a găsit până acum.

Vitamina K – funcţionează? 

Vitamian K este folosită în tratamentul ciclului abundent şi prelungit atunci când cauza lui este chiar carenţa acestei vitamine cu rol în coagularea sângelui. Dacă ai un nivel normal al vitaminei K în organism şi o menstruaţie normală, tratamentul cu această vitamină ar putea fi periculos, mai ales făcut fără recomandarea medicului. Şi oricum, după spusele farmaciştilor, vitamina K nu face decât să micşoreze sângerarea, nu opreşte menstruaţia complet.

De reţinut că excesul de vitamina K sintetică este toxic pentru ficat.

Metoda hormonală, anticoncepţionalele 

Nu este o metodă care să-ţi scurteze peste noapte menstruaţia, dar dacă simţi că acele zile sunt prea multe şi prea dureroase, poţi începe un tratament cu anticoncepţionale. La femeile care folosesc această metodă contraceptivă ciclul este mai scurt, mai puţin abundent şi durerile dispar în mare măsură.

Citeşte şi despre efectele pilulelor contraceptive asupra sexului!

Sport şi o greutate normală

 
Dacă eşti hotărâtă sa scapi în mod natural de menstruaţiile lungi şi abundente, medicii recomandă o viaţă sănătoasă, multă mişcare şi controlul greutăţii. Femeile supraponderale şi sedentare au un ciclu mai lung şi mai abundent pe când cele cu o greutate normală şi o viaţă activă au menstruaţia mai scurtă. 

Sportivele de performanţă care au un strat de grăsime foarte redus şi sunt active în fiecare zi pot să nu aibă deloc menstruaţie timp de mai multe luni. Desigur, nu este un lucru sănătos, calea de mijloc fiind de preferat.

Metode naturale, baia caldă şi sexul 

Deşi nu s-a dovedit ştiinţific, unele femei susţin că sexul în timpul menstruaţiei scurtează perioada de sângerare. Explicaţia ar fi că orgasmul declanşează contracţii uterine, care grăbesc eliminarea lichidului menstrual. La fel ar funcţiona, se spune, şi băile calde sau căldura aplicată pe abdomen. Sunt metode pe care le poţi încerca pentru a te convinge singură, având în vedere că nici sexul, nici băile calde nu prezintă un pericol. Citeşte şi despre sexul în timpul menstruaţiei!

Tratamente din plante pentru scurtarea menstruaţiei

Din nou, efectele se văd pe termen lung, dar poţi încerca tratamente naturiste cu plantele cunoscute ca având efect tonic asupra sistemului reproducător feminin: zmeur, primulă, ghimbir, Vitex Agnus Castus. Pe lângă faptul că scurteză ciclul, acestea previn durerile menstruale şi simptomele sindromului premenstrual.

Citeşte şi despre tratamente naturiste pentru sindromul premenstrual!

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro