Dacă ţi se pare că ai băut prea multă şampanie zilele astea, acum ai o scuză ca să mai desfaci încă o sticlă: şampania are efecte benefice asupra sistemului cardiovascular.
Cercetătorii britanici au descoperit că şampania este foarte bogată în polifenoli, substanţe vegetale care dilată vasele de sânge, uşurând munca inimii. Cei care consumă şampanie în mod regulat, dar în cantităţi limitate, au o inimă mai puternică şi mai sănătoasă.
Beneficiile polifenolilor vin din faptul că măresc volumul de oxid nitric în sânge, iar acest gaz are un efect vasodilatator.
Pe lângă efectul pe care îl au asupra vaselor sanguine, polifenolii sunt cunoscuţi ca antioxidanţi puternici. Asta înseamnă că luptă eficient împotriva radicalilor liberi, substanţe care pot dăuna celulelor şi ţesuturilor umane.
Astfel, polifenolii, ca şi alţi antioxidanţi, încetinesc procesul de îmbătrânire şi previn bolile degenerative precum cancerul, Parkinson sau Alzheimer.
Cercetătorii ştiau deja că două pahare de vin roşu pe zi pot să prevină bolile cardiovasculare. Polifenolii se găsesc în cantităţi mari în vinul roşu şi mai puţin în cel alb.
Şampania se face, în general, dintr-un amestec de struguri roşii (pinot meunier, pinot noir) şi albi (chardonay).
Însă efectul acestei băuturi este similar cu cel al vinului roşu.
În cadrul studiului, realizat pe subiecţi între 20 şi 65 de ani, şampania a avut un impact mare asupra oxidului nitric din sânge, în comparaţie cu o băutură placebo făcută din alcool şi apă carbogazoasă.
Polifenolii se găsesc nu numai în băuturile din struguri, ci şi în ceai, ulei de măsline, broccoli, fructe de pădure, bere, ciocolată, cafea, nuci, alune, popcorn. În general, aceste substanţe se „ascund” în coaja fructelor şi a legumelor.