Un copil cu leucemie care a avut norocul să se nască în vestul Europei are 80% şanse de vindecare. În schimb, dacă te-ai născut în România, şansele sunt de numai 50%.
Iar mulţi dintre românii care se vindecă de leucemie sau alte cancer ale sângelui se tratează în afara ţării, cu costuri imense suportate fie de stat, în cel mai bun caz, fie de propria familie.
„Peste 40% din cererile de tratament în străinătate înregistrate la Ministerul Sănătăţii au ca obiect bolnavi de leucemie sau alte cancere ale sângelui, iar bugetele de tratament nu sunt acoperitoare sau nu se acordă în timp util pentru salvarea vieţilor acestor oameni” spune Oana Gheorghiu, Vice Preşedinte al asociaţiei „Salvează Vieţi”.
Un milion de euro pentru clinica de oncopediatrie
De ce nu se tratează bolnavii de leucemie în România? Pentru că aici nu avem suficiente laboratoare pentru diagnosticarea leucemiei – trebuie descoperit exact tipul şi subtipul – şi nici suficiente centre de tratament unde să se poată face transplant medular, de pildă.
În schimb avem specialişti foarte bine pregatiti şi cu suflet mare. Unul dintre ei este Prof. Dr. Margit Şerban, care a realizat primul transplant medular din România şi a „construit” singură, de la zero, clinica de oncopediatrie „Louis Ţurcanu” din Timişoara, unde sunt trataţi anual 350 de copii.
Cei patru milioane de euro investiţi au provenit din donaţii pe care nu le-au făcut românii, ci străinii. Tot străinii, mai precis o clinică din Austria, realizează şi astăzi o parte din analizele necesare înainte de tratament, probele fiind trimise acolo.
Ca sa nu mai depindă de alţii, dar şi ca să poată trata mai mulţi copii, echipa dr. Margit Şerban ar avea nevoie de încă un milion de euro, pentru un laborator performant şi două camere sterile. Laboratorul va ajuta la diagnosticarea precisă şi stadializarea bolii, astfel încât tratamentul să fie cel mai potrivit, iar o singură cameră sterilă în plus ar însemna încă 30 de copii trataţi în fiecare an.
Ai o firmă? Redirecţioneză 20% din impozit!
Campania „Salvează copiii care mor aşteptând” este probabil cea mai ambiţioasă campanie umanitară din România, scopul fiind acela de a strânge un milion de euro. Însă şansele de a realia acest vis sunt foarte mari, fiindcă asociaţia „Salvează Vieţi” apeleaza la companiile mari şi mici, care ar putea redirecţiona 20% din impozitul pe profit către contul campaniei.
Astfel, o parte din banii plătiţi ca impozit nu se mai duc în „gaura neagră” care este bugetul de stat, ci către o cauză în care merită investit. Companiile nu au niciun cost suplimentar, singurul efort cerut din partea lor fiind acela de a completa un contract de sponsorizare.
„Majoritatea companiilor direcţionează 100% din impozitul pe profit catre Stat. Statul nu investeşte suficient în sănătate. Statul nu gestionează eficient fondurile primite”, arată prezentarea campaniei umanitare.
În prezent există în România aproximativ 5000 de copii bolnavi de leucemie sau alte cancere ale sângelui, iar în fiecare an se diagnosticheză 500 de cazui noi.