Cum îl faci pe cel mic să respecte orele de somn

De Libertatea pentru femei pe

Somnul de la prânz poate să întârzie ora la care merge seara la culcare.
De câte ori nu s-a întâmplat să se trezească în toiul nopţii sau pur şi simplu să nu poată adormi? Şi, din păcate, când el nu doarme, nici voi nu vă puteţi odihni. Aici găseşti soluţii pentru a scăpa de această problemă.
Somnul este foarte important pentru copii. Dacă nu se odihnesc suficient, în ziua următoare vor fi plângăcioşi, obosiţi şi nu se vor putea concentra. Un mic ajutor din partea ta poate readuce lucrurile pe făgaşul cel bun.

Creează un ritual al somnului

Creează-i anumite obişnuinţe înainte de a merge la culcare. În primul rând, acordă-i atenţie şi, timp de o jumătate de oră, pune-l să facă, seară de seară, aceleaşi lucruri: îmbrăcarea în pijama, spălatul pe dinţi, cititul unei poveşti. Nu săriţi niciodată peste aceste activităţi, astfel încât să devină obiceiuri. Poţi să-i cumperi chiar şi o jucărie de pluş care să fie colegul lui de somn. În aceste condiţii, va adormi mult mai uşor.

Când e ora de culcare?

Chiar dacă el vrea să stea mai mult cu voi sau pur şi simplu nu îi este somn, este foarte important să se obişnuiască să meargă la culcare la aceeaşi oră. Rezistă rugăminţilor lui fierbinţi de a-l
lăsa să se mai uite la televizor sau să se mai joace şi fii consecventă cu ora stabilită pentru somn, care ar putea fi ora 21 sau 21.30.

Lasă-l să-şi consume energia

Când vii acasă, întreabă-l ce a făcut în ziua respectivă, apoi lasă-l să-ţi povestească totul cu lux de amănunte. De obicei, copiii povestesc cu entuziasm ce au făcut şi se simt bine dacă sunt ascultaţi. Lasă-l să se joace cu jucării ca să-şi consume energia şi ai grijă ca în casă să nu fie o atmosferă tensionată, pentru că el simte acest lucru şi va adormi mult mai greu.

Nu-l obliga să doarmă prea mult

Mai este încă la vârsta la care doarme la prânz? Ai grijă că un somn prea lung la amiază poate să alunge somnul din timpul nopţii. Aşadar, dacă vrea să se joace până la ore târzii din noapte sau adoarme foarte greu, mai bine renunţi la somnul de prânz, ca să aveţi cu toţii nopţi liniştite.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro