8 mituri despre menstruaţie

De Erika Chivu pe

Ce poţi face pentru a-ţi scurta menstruaţia? Ce îţi este interzis să faci în acea perioadă a lunii? Răspunsul e acelaşi: nimic. Află care mituri despre menstruaţie sunt false.

1. În timpul menstruaţiei n-ai voie să faci efort.

Ba din contră, efortul fizic îţi face bine, căci poate diminua durerile şi disconfortul asociat cu perioada menstruaţiei.

Acest mit îşi are originea în vremurile când se credea că o femeie la menstruaţie este o femeie bolnavă sau murdară. Pe atunci doamnele şi domnişoarele îşi petreceau câteva zile pe lună izolate în casă, neavând voie să facă efort şi să interacţioneze cu ceilalţi.

Astăzi se ştie că menstruaţia este o funcţie normală a corpului feminin, ba chiar este un inidiciu că organismul tău funcţionează aşa cum trebuie. Menstruaţia nu este o boală, deci nu trebuie să te comporţi ca un om bolnav. Atâta timp cât te simţi bine şi nu ai crampe poţi face orice îţi doreşti.

2. În timpul menstruaţiei nu ai voie să-ţi speli părul sau să faci baie

Baia, duşul, spălarea părului, toate sunt permise. Nu există niciun motiv pentru care să le eviţi. O baie caldă te poate ajuta chiar pentru că relaxează muşchii, deci calmează crampele menstruale. Teoretic, ar trebui să eviţi băile reci pentru că ele pot declanşa contracţii uterine, deci durerile menstruale se înrăutăţesc.

3. Menstruaţia se poate prelungi dacă nu ai un stil de viaţă adecvat

Nimic din ce ai putea să faci nu influenţează declanşarea menstruaţiei sau durata ei. Aceste lucruri sunt controlate hormonal, deci nu au absolut nicio legătură cu ceea ce mănânci sau cu efortul pe care îl faci. Menstruaţia nu vine mai repede dacă faci efort şi nici nu trece mai repede dacă stai la pat. Singurele care pot influenţa sângerarea sunt, desigur, tratamentele hormonale.

4. Tampoanele sunt periculoase pentru că declaşează şocul toxic

Dacă te simţi mai confortabil atunci când foloseşti tampoane interne, şocul toxic nu este un motiv pentru a renunţa la ele. Sindromul socului toxic este o afecţiune reală şi gravă, dar apare foarte rar şi numai în anumite condiţii. Şi nici măcar nu este strâns legat de tampoanele interne. E adevarat că folosirea lor reprezintă un factor de risc, dar jumătate din cazuri apar la persoane care nu sunt la menstruaţie. Atâta timp cât respecţi regulile de igienă şi schimbi des tamponul intern nu ai de ce să-ţi faci griji.

5. Ai menstruaţie şi când iei contraceptive

Pilula inhibă ovulaţia, care ar fi fost urmată de îngroşarea mucoasei uterine şi apoi de eliminarea ei pe cale vaginală (menstruaţia). Pentru că nu există ovulaţie nu poate exista nici menstruaţie. Acea sângerare care se instalează în zilele de pauză nu este o menstruaţie adevărată. I se spune „sângerare de sevraj” pentru că apare atunci când se întrerup dozele zilnice de hormoni sintetici.

6. În timpul menstruaţiei nu poţi rămâne însărcinată

Teoretic, este adevărat. Numai că puţine femei au un ciclu menstrual „ca la carte”. Dacă ai ciclul neregulat este posibil să ovulezi chiar în timpul menstruaţiei. Aşa ceva se întâmplă rar, dar nu este imposibil. Deci şi în timpul menstruaţiei ai nevoie de prezervativ. Asta dacă nu cumva iei contraceptive. Pilula te protejează şi in cele câteva zile de pauză, când apare sângerarea similară cu menstruaţia.

7. Nu ai voie să faci sex în timpul menstruaţiei

Dacă tu şi partenerul tău puteţi trece peste priveliştea deloc plăcută, nu există niciun motiv pentru care să vă abtineţi de la sex. Pentru tine e chiar benefic, căci contactul sexual şi mai ales orgasmul diminuează disconfortul. Iar plăcerea este mai intensă în acele zile pentru că vaginul e mai sensibil.

8. Nu e bine să-ţi vopseşti părul când eşti la menstruaţie

 
Din nou, nicio legătură. Vopseaua prinde la fel de bine chiar dacă eşti în timpul menstruaţiei şi nici sănătatea nu îţi este în pericol. Vopseste-ţi părul ca de obicei.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro