Ce spune limba despre sănătatea ta

De Erika Chivu, pe

Din când în când, scoate limba în oglindă ca să vezi dacă eşti sănătoasă. Culoarea, textura şi forma limbii îţi pot spune ceva despre starea sănătăţii tale.
În cazul unui om sănătos, limba este umedă, destul de netedă şi are o culoare roz uniformă. Orice schimbare ar putea fi semnul unei probleme, fie locală, fie generală.

Limba „păroasă”

Din fericire, limba nu poate fi păroasă în adevăratul sens al cuvântului. Însă ea este acoperită cu nişte formaţiuni numite papile filiforme pe care în mod normal nu le observi. Dar dacă acestea se lungesc prea mult, limba poate arăta ca şi cum ar fi acoperită cu păr.

Este cazul să consulţi un medic pentru că există mai multe cauze: infecţii locale, tratamentele prea lungi cu antibiotice, o gură prea uscată.

Culoarea contează

O limbă sănătoasă este rozalie. Orice altă culoare arată că ceva este în neregulă, de obicei fiind vorba despre o carenţă de nutrienţi.

Când limba capătă o culoare roşie intensă, poate fi vorba de o lipsă a vitaminei B3, boală numită pelagră, sau a vitaminei B12. Dar cum aceste boli sunt rare astăzi, de obicei limba roşie este doar inflamată din cauza unei sensibilităţi la ceea ce ai mâncat sau la pasta de dinţi.

Limba palidă este un semn de anemie, mai ales dacă este şi foarte netedă. Dacă într-adevăr suferi de anemie ar trebui să ai şi pielea palidă.
Dacă observi că ai limba galbenă, e posibil să suferi de o infecţie bacteriană sau fungică locală. Uneori au limba galbenă şi cei care suferă de reflux gastro-esofagian.

Înainte să te alarmeze culoarea limbii tale, gândeşte-te la ce ai mâncat recent şi citeşte prospectul medicamentelor pe care le-ai luat. Tutunul, cafeaua, bomboanele şi unele medicamente pot să-ţi coloreze limba, dar efectul este numai temporar. Ca să scapi de o grijă, încearcă să-ţi periezi limba cu partea speciala care se află pe spatele anumitor periuţe de dinţi. Dacă rămâne culoarea şi după câteva perieri, atunci e cazul să te adresezi medicului.

Citeşte în pagina următoare despre afte şi limba geografică!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!